Szombaton felavatják a turulos emlékművet

2005.10.18. 17:48
Mégis felavatják a turulmadaras II. világháborús emlékművet a XII. kerületben - adta hírül az Info Rádió. A kerület fideszes polgármestere bízik abban, hogy a fővárosi közgyűlés hozzájárul a szobor elhelyezéséhez, és ezután a hatóság kiadja az építési engedélyt rá. A fővárosi MSZP-frakció szerint a szobrot egyszer már elutasították, ezért engedély nélkül nem lehet felállítani.

A XII. kerület szombaton felavatja a turulmadaras II. világháborús emlékművet - mondta az Info Rádiónak Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere. A fideszes politikus nem tartja elképzelhetőnek, hogy a szobrot lebontsák, inkább bízik abban, hogy a fővárosi közgyűlés mégis belátó lesz, és hozzájárul az emlékműhöz.

A helyi közösség alapjoga

“Semmi akadálya nincsen annak, hogy szombaton a II. világháburú áldozatainak emlékművét felavassam. A fővárosi közgyűlésnek kellene állást foglalni, ez az egyetlen akadály. Azt gondolom, hogy ha a helyi közösség valamit szeretne, akkor a fővárosi közgyűlés képviselői is belátják, hogy a helyi önkormányzatnak a saját közigazgatási területén egy emlékmű felállítása alapjoga” - mondta Mitnyan György.

A polgármester hozzátette: ha mégsem járul hozzá a főváros az emlékmű elhelyezéséhez, akkor a magyar jog lehetőséget biztosít a kerületi önkormányzatnak, hogy bírósághoz forduljon, és ítélettel lehessen pótolni a fővárosi közgyűlés hiányzó döntését.

A főváros nem tárgyal újra az emlékműről

A turulmadaras emlékmű ellen korábban a kerületi SZDSZ tiltakozott, mert mint mondták: a turul, mint jelkép sokaknak sértheti az érzékenységét. A fővárosi közgyűlés koalíciós pártjai egyetértettek a véleménnyel az ügy szeptemberi tárgyalása során.

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakcióvezetője az Info Rádiónak azt mondta, hogy az ügyet nem veszi még egyszer napirendre a közgyűlés, mert egyszer már elutasította a szoborállítást: “nincs engedélye a XII. Kerületi önkormányzatnak arra, hogy ezt az szobrot felállítsa. A fővárosi közgyűlés többsége egyértelműen állást foglalt ebben az ügyben, nem támogatta, hogy ez az emlékmű ezen a helyen fel legyen állítva, és nem is veszi újra napirendre már ezt a kérdést.”

Gy. Németh Erzsébet hozzátette: a közigazgatási hivatal is jogsértőnek tartja a szobor felállítását, és azt gondolja, hogy ha mégis felállítják, akkor kezdeményezni fogják a bontási eljárást a megfelelő jogi procedúra lefolytatása után.