Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Még hónapokig állhat a vitatott turulszobor

2005.10.25. 07:15
Ha a főváros vezetése ismét elutasítja a jogellenesen felállított szobrot, akkor az ügyben eljáró I. kerületi építési hatóság elrendelheti a bontást. A döntés azonban megfellebbezhető, az esetleges felülbírálati kérelmet a közigazgatási hivatal bírálja el. A hivatal határozata ellen még bírósághoz is lehet fordulni és csak a jogerős ítélet után lehet bontani. Ismerve a hasonló jogi huzavonák kifutási idejét, még tavasszal is állhat a kiterjesztett szárnyú ősmagyar totemállat.

A hétvégén ünnepélyesen felavatták a XII. kerületi II. világháborús emlékmű sok vitát kiváltó turulszobrát a Böszörményi és az Istenhegyi út kereszteződésében létesült új park közepén. A Népszabadság értesülése szerint az I. kerületi jegyző kedden határozhat arról, hogy a szobrot építtető XII. kerület kérjen-e fennmaradási engedélyt az emlékműre. A szobor megmaradására akkor van esély, ha a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatja korábbi, elutasító álláspontját. Erről döntés leghamarab november végén születhet, mivel az októberi közgyűlés csak szerdán kezdődik.

Többmenetes küzdelem várható

Klikk a képre!
A szombati avatás képei

Ha a főváros vezetése ismét elutasítja a szobrot, ami a korábbi nyilatkozatok ismeretében valószínű, akkor az ügyben eljáró I. kerületi építési hatóság rendelheti el a bontást. A döntés azonban megfellebbezhető, az esetleges felülbírálati kérelmet a közigazgatási hivatal bírálja el. A hivatal határozata ellen még bírósághoz is lehet fordulni, az elsőfokú ítéletet szintén meg lehet fellebbezni, mígnem a bontásról véglegesen csak jogerős ítélet rendelkezik.

Ha a jogerős bontási határozatnak a kerület nem tesz eleget, akkor százezer forintos büntetéssel sújthatják Mitnyan Györgyöt, a kerület polgármesterét, és végül következhet a kényszerbontás, amelynek többmilliós költségét ráterhelik a XII. kerületi önkormányzatra, írja a Magyar Hírlap. A szobrot hétfőn körbekerítették és biztonsági őrök vigyázták.

Esztétikai jelenség

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria vezetője a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a turulnak egy esetleges bontás esetén sincs helye a Szoborparkban, noha a rendszerváltás óta eltávolított köztéri szobrok többsége oda került. A négy és fél méter szárnyfesztávolságú műalkotást így feltehetőleg magánterületre kellene szállítani. A Budapest Galéria által felkért bizottság az alkotást mint esztétikai jelenséget támogatja, de a felállítás helyét és módját nem, mondta Zsigmond Attila a napilapnak.

Forgács Imre, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője korábban kijelentette, hogy minden törvényes eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértő helyzet ne maradhasson fenn, ugyanis a hivatal építésfelügyeleti osztálya megállapította, hogy az egyértelmű jogszabályi tilalom ellenére állították fel a Turul-szobrot a XII. kerületben.