Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tagadja az egyetemek magánosítását az OKM

2006.07.27. 11:35
Hevesen cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hogy privatizálni akarnák a felsőoktatást. A tervekről egybehangzóan számolt ben a Népszabadság, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

Teljes tévedésen alapulnak a napilapokban megjelent csütörtöki híradások, amelyek szerint az állam azt tervezi, hogy kivonul a felsőoktatás finanszírozásából, közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). "Sem a minisztériumon belül, sem a kormányban nincsenek ilyen elképzelések vagy tervek" - olvasható a szaktárca sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az állítólagos tervekről itt részletesebben is olvashat.

Mint írták, a felsőoktatási törvény éppen most elfogadott módosítása értelmében az egyetemek állami támogatása nem csökken, sőt a fejlesztési részhozzájárulásból befolyt összeg teljes egészében az egyetemeknél marad. Ennek nagyjából felét az egyetemi fejlesztésekre kell fordítani, másik részét pedig a jól teljesítő diákok tanulmányi ösztöndíjaira.

"Helytálló a lapoknak az a megállapítása, hogy a fejlesztési részhozzájárulás most elfogadott bevezetése csak a felsőoktatási reform első lépése. A legközelebbi tervek között szerepel egy felsőoktatási kerekasztal létrehozása" - közölte a sajtóiroda.

Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának szocialista elnöke szerdán egy sajtóbeszélgetésen szólt arról: van olyan elképzelés is, amely szerint a felsőoktatási intézmények helyett a hallgatók finanszírozására térne át fokozatosan az állam.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!