Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tagadja az egyetemek magánosítását az OKM

2006.07.27. 11:35
Hevesen cáfolja az Oktatási és Kulturális Minisztérium, hogy privatizálni akarnák a felsőoktatást. A tervekről egybehangzóan számolt ben a Népszabadság, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

Teljes tévedésen alapulnak a napilapokban megjelent csütörtöki híradások, amelyek szerint az állam azt tervezi, hogy kivonul a felsőoktatás finanszírozásából, közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). "Sem a minisztériumon belül, sem a kormányban nincsenek ilyen elképzelések vagy tervek" - olvasható a szaktárca sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az állítólagos tervekről itt részletesebben is olvashat.

Mint írták, a felsőoktatási törvény éppen most elfogadott módosítása értelmében az egyetemek állami támogatása nem csökken, sőt a fejlesztési részhozzájárulásból befolyt összeg teljes egészében az egyetemeknél marad. Ennek nagyjából felét az egyetemi fejlesztésekre kell fordítani, másik részét pedig a jól teljesítő diákok tanulmányi ösztöndíjaira.

"Helytálló a lapoknak az a megállapítása, hogy a fejlesztési részhozzájárulás most elfogadott bevezetése csak a felsőoktatási reform első lépése. A legközelebbi tervek között szerepel egy felsőoktatási kerekasztal létrehozása" - közölte a sajtóiroda.

Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának szocialista elnöke szerdán egy sajtóbeszélgetésen szólt arról: van olyan elképzelés is, amely szerint a felsőoktatási intézmények helyett a hallgatók finanszírozására térne át fokozatosan az állam.