Jusztina
1 °C
16 °C

Fodor sajnálja Bauer kilépését az SZDSZ-ből

2007.10.02. 09:37
A Nap-keltének nyilatkozva a környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy természetes a vita az SZDSZ-en belül, így nem gondolja, hogy Bőhm Andrásnak, az Indexnek adott interjúban Demszkyt kritizáló fővárosi képviselőnek Bauer Tamás példáját kéne követnie, és távoznia kéne a pártból.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint Magyarország legnagyobb nemzetközi sikere volt az, hogy a Rába szennyezését megállították. A tárca vezetője szerint Ausztriában egy geotermikus erőmű, valamint azok a bőrgyárak is cselekedtek, amelyeket a folyó habzásáért tettek felelőssé. Szigorúbb jogszabályok is születtek odaát, így a folyó megtisztulására komoly intézkedések történtek, ami már most érezteti a hatását. Igazán csak 2009-től lehetünk biztosak abban, hogy a Rába szennyezését megakadályozzák az osztrák oldalon, jegyezte meg azonban Fodor.

Több pénz?

Beszélt arról is a miniszter, hogy tárcája több költségvetési pénzt kapott, és nemcsak közvetlenül a minisztériumnak szánt pénzekről, hanem az uniós források bővüléséről is magyarázott. Összesen több mint 20 milliárd forinttal növekedtek az elosztható összegek Fodor szerint. Ezzel cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint háttérbe szorult volna a pénzosztásnál.

A miniszter korábban indult az SZDSZ elnökjelöltségéért is, de nagyon szoros küzdelemben alulmaradt Kóka Jánossal szemben. Most Fodor kifejtette - a kedvezőtlen népszerűségi adatokra, Kóka viszonylagos népszerűtlenségére rákérdező újságíróknak -, hogy örül a pártelnök döntésének. Pontosabban annak, hogy a jövőben lemond a gazdasági miniszterségről, és csak az SZDSZ-elnöki feladatokra koncentrál majd Kóka.

Sajnálja Bauert

Ugyanakkor Fodor nagyon sajnálja barátja, Bauer Tamás távozását a pártból. Szerinte nemcsak szürke emberekre van szükség az SZDSZ-ben, hanem olyanokra, akiknek önálló véleményük van, színesítik a pártot.

Éppen ezért tartja normálisnak a fővárosi vitákat is, amikor például Bőhm András bírálja a fővárosi szabad demokrata politikát. Bőhm hétfőn az Indexnek adott interjúban bírálta Demszky Gábort, és kifogásolta, hogy nem kezdődött meg a pártban az utód kiválasztása, jóllehet Demszky korábban azt mondta, ez lesz az utolsó főpolgármesteri ciklusa.

Mi lesz Demszkyvel?

Fodor szerint Demszkynek ez volt az utolsó hivatalos bejelentése a témában, tehát ezt komolyan kell venni, de hozzátette, a politikában sok minden változhat, és még maga Demszky sem tehet arról, hogy korábbi hasonló ígéretét nem váltotta be.

Fodor emlékeztetett rá, hogy a főpolgármester európai képviselői szeretett volna lenni, de ezt rajta kívül álló okok akadályozták meg. (Demszky összeférhetetlenség miatt nem lehetett egyszerre főpolgármester és az uniós képviselő, választania kellett, és ő inkább Budapest élén maradt.)