Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Gráf József

2006.05.31. 10:26

A Baranya megyei Mecsekszabolcson született 1946-ben, nős, két házasságából három gyereke született. Mezőgazdasági gépészként szerzett diplomát 1968-ban, Moszkvában tanult 1982-1984 között. Egy termelőszövetkezetben dolgozik 1975-ig, majd 1984-ig Pécsett pártbizottsági munkatárs. Ezt követően a szigetvári pártbizottság titkára, majd első titkára és a városi tanács vb-tagja 1989-ig. A kilencvenes években mezőgazdasági cégek igazgatóságának tagja. Országgyűlési képviselőjelölt 1990-ben, képviselő 1994-től 2006-ig, az idei választáson is mandátumot szerzett országos listáról, de mandátumáról május 9-én lemondott. A Gyurcsány-kormány mezőgazdasági minisztere 2005. májusa óta. Az MSZMP tagja 1970-től, az MSZP alapítója 1989-ben, a párt megyei választmányának elnöke 1995-1998 között.

Legfőbb kihívások

  • A versenyképesebb mezőgazdaság struktúrájának megteremtése; a bioenergetikai iparnak "bedolgozó" agrárvállalkozások működésének ösztönzése
  • Korszerű, piacképes termelési szerkezet és ehhez a hatékony birtokméretek kialakulásának elősegítése
  • A fiatal gazdák fokozott támogatása
  • A versenyképességet segítő technológiai fejlesztési források és támogatások rendszerének kidolgozása
  • A leszakadt, elzárt térségek felzárkózásának segítése
  • Az élelmiszerbiztonság javítása, különösen az unión belülről érkező élelmiszerek esetében
  • Felkészülés az uniós közös agrárpolitikájának 2007-től bekövetkező változásaira; átállás a területalapúról a gazdaságsoros üzemtámogatási rendszerre

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Gyurcsány egyetlen minisztere, akiről a kormányfő már a választási kampányban azt mondta, hogy maradhat miniszter. Eddigi politikai államtitkára, az állítólag a Németh Imre bukásában is jelentős szerepet játszó, Pásztohy András nem jutott be a parlamentbe. A szocialista párt agrárpolitikusai közül a mezőgazdasági bizottságot az előző ciklusban végig elnöklő gyöngyösi Magda Sándor jöhet szóba potenciális ellenlábasként, ám nem lepődnénk meg, ha ő államtitkárként költözne be a minisztériumba. Gráf számára az SZDSZ egyetlen agrárpolitikusa, Kis Zoltán sem jelenthet veszélyt, az viszont igen, ha nem tud szót érteni a gazdatársadalommal. Bár az idei agrártámogatásokat már előrehozva kifizették - hiába, választás volt -, a következő évtől átalakuló uniós agrárpolitika és a támogatási rendszer megváltoztatása nem várt zökkenőket és demonstráló gazdákat eredményezhet.

Kinek az embere?

Gyurcsány Ferenc bizalmát élvezi, pártbizottsági munkatárs volt Pécsett, ahol KISZ-titkárként a kormányfői közéleti pályafutása is kezdődött a nyolcvanas évek közepén.

Ő mondta

"Sikerült óriási nehézségek árán és szinte emberfeletti erővel elérnünk azt, hogy mindösszesen 0,9 százaléka nem lett kifizetve a területalapú támogatásoknak" (Országgyűlés, 2005. május 23.)

"Az elmúlt egy év során felhőtlen volt kapcsolatunk Gyurcsány Ferenccel." (Heti Válasz, 2006. május 4.)

"A magyar mezőgazdaság első uniós éve nehézségekkel volt tele, ám mára ezek a nehézségek megoldódtak." (OMÉK-megnyitó, 2005. augusztus 27.)

"A magyar mezőgazdaság elképzelhetetlen szarvasmarha-tartás nélkül, ami az agrárium nehéziparát jelenti" (szakmai konferencia a tej világnapján, 2006. május 25.)

"A Fidesz-kormány alatt magánkézbe adott 12 állami gazdaságot nem privatizálták, hanem odaadták" (sajtótájékoztató, 2004. augusztus 3.)  • Vennék
  • Hírek