Újabb földmozgás Sopronnál

2000.07.11. 15:28
A hajnali 4,7-es erősségű ausztriai földrengés után 12 óra 56 perckor újabb földmozgást jeleztek a műszerek - tudta meg az Index. A Magyar Tudományos Akadémia szakembere szerint a mostani, a Richter-skála szerinti 4-es erősségű utórengést követően még akár több száz kisebb földmozgás is előfordulhat, ezek ereje és gyakorisága azonban egyre ritkul majd. Egyelőre sem a hajnali, sem a délutáni földmozgás kapcsán keletkezett hazai kárról nem érkezett hír. Hasonló méretű rezgés egyébként évente 6200 történik a Földön, ami azt jelenti, hogy naponta világszerte átlagosan 17-szer mozdul meg a föld ilyen erősséggel.
Húsz év óta a legerősebb földrengés zajlott le kedden hajnalban Ausztriában. Az egyes hírek szerint a Richter-skála szerinti 4,7-es, más jelentések szerint egy tizeddel erősebb földrengés epicentruma az alsó-ausztriai Ebreichsdorfnál volt. A rezgések Sopronban és környékén is érezhetőek voltak. Mónus Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa elmondta: a legtöbben csillárjuk mozgására panaszkodtak. Sok helyen összekoccantak a poharak és megmozdultak a bútorok is. Hazánkban nem okozott károkat a földmozgás.

A rezgések Sopronban és környékén is érezhetőek voltak
A hajnali földrengést követően 12 óra 56 perckor ismét földmozgást jeleztek a műszerek az akadémia obszervatóriumában. Az utórezgés a Richter-skála szerinti 4-es erősségű volt - tájékoztatta az Indexet Mónus Péter. Szerinte akár több száz utórezgés is előfordulhat, de az idő előre haladtával ezek ereje és gyakorisága folyamatosan csökken. Az utórezgés sem okozott hazai károkat, a Sopron környékiek azonban ismét megijedtek a földmozgástól. Magyarországon utoljára 1985-ben, Berhidán mozdult meg a föld hasonló erővel, akkor jelentős károk is keletkeztek, házak dőltek össze, rongálódtak meg.

Mónus tájékoztatása szerint Ausztria keleti részén, a magyar határ közelében egy északkeleti és délnyugati törésvonal mentén a Kárpát-medencei viszonyokhoz képest aránylag gyakori a földrengés, a mostaninál csekélyebb erősségű rengés többször is előfordul, persze. A Richter-skála szerinti 4-5-ös erősségű földrengést évente 6200 esetben regisztrálnak, ami azt jelenti, hogy átlag napi tizenhét, az ausztriaihoz hasonló rezgést észlelnek.