Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Tarlós István lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje

2006.06.08. 19:58
A Fidesz főpolgármester-jelölti posztjára esélyesnek tartott politikusok közül Fónagy János az ötödik, Tirts Tamás a hatodik, Cselovszki Zoltán a hetedik, Szentgyörgyvölgyi Péter a huszonegyedik lett a párt fővárosi listáján. A befutó az előzetesen szintén esélyesnek tartott Tarlós István, III. kerületi polgármester lehet. Végleges döntés június 17-én.

Tarlós Istvánt jelölte a Fidesz budapesti választmánya a párt főpolgármester-jelöltjének az őszi - minden bizonnyal október elsejei - önkormányzati választásra. A választmány azt javasolja, hogy a párt kezdjen tárgyalásokat Óbuda polgármesterével a jelöltségről.

A döntést a Fidesz június 17-i országos választmányának kell jóváhagynia.


Orbán Viktor pártelnök Tarlós Istvánnal (Fotó: orbanviktor.hu)

A Fidesz és a KDNP listájának második helyére a XII. kerületi polgármesterjelölt, az országos politikától a tavaszi választások után visszavonuló Pokorni Zoltánt, a harmadikra a fidelitasos Wintermantel Zsoltot, a negyedikre a KDNP-s Endrédy Istvánt jelölték.

Kupper nincs a listán

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője meglepetésre nincs a listán. A 16 fős Fidesz-MKDSZ frakcióból nem került a listára Deák András (MKDSZ) országgyűlési képviselő és az engedély nélkül Turul-szobrot állító Mitnyan György XII. kerületi polgármester sem.

A korábban a főpolgármester-jelöltségre is esélyesnek tartott Fónagy János volt közlekedési miniszter az ötödik, Tirts Tamás volt budapesti pártelnök a hatodik, Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője a hetedik, Szentgyörgyvölgyi Péter, az első ciklus idejének a főváros köztársasági megbízottja, későbbi FKGP-s a huszonegyedik lett.

Tarlós esélyes volt

Tarlós István 1948-ban született Budapesten. Mélyépítő mérnök, három gyermeke van. A rendszerváltás óta Óbuda-Békásmegyer polgármestere. 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz közös jelölésében, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben független, pártonkívüliként, a polgári pártok támogatásával lett polgármester. 1989-ben az SZDSZ-ben kezdett politizálni, a pártból 1994-ben kilépett.

Az országgyűlési választások óta esélyesnek tartják arra, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje legyen.

Négy évvel ezelőtt Schmitt Pál, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem volt a listán. Az első helyen az MDF-es Katona Kálmán, a másodikon Deutsch Tamás, a harmadikon a szintén MDF-es Szőke László állt. A listán most előkelő helyet kapók közül Wintermantel az ötödik, Tirts a hatodik, Endrédy a tizenkettedik, Szentgyörgyvölgyi a kilencvenegyedik volt 2002-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?