Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Tarlós István lehet a Fidesz főpolgármester-jelöltje

2006.06.08. 19:58
A Fidesz főpolgármester-jelölti posztjára esélyesnek tartott politikusok közül Fónagy János az ötödik, Tirts Tamás a hatodik, Cselovszki Zoltán a hetedik, Szentgyörgyvölgyi Péter a huszonegyedik lett a párt fővárosi listáján. A befutó az előzetesen szintén esélyesnek tartott Tarlós István, III. kerületi polgármester lehet. Végleges döntés június 17-én.

Tarlós Istvánt jelölte a Fidesz budapesti választmánya a párt főpolgármester-jelöltjének az őszi - minden bizonnyal október elsejei - önkormányzati választásra. A választmány azt javasolja, hogy a párt kezdjen tárgyalásokat Óbuda polgármesterével a jelöltségről.

A döntést a Fidesz június 17-i országos választmányának kell jóváhagynia.


Orbán Viktor pártelnök Tarlós Istvánnal (Fotó: orbanviktor.hu)

A Fidesz és a KDNP listájának második helyére a XII. kerületi polgármesterjelölt, az országos politikától a tavaszi választások után visszavonuló Pokorni Zoltánt, a harmadikra a fidelitasos Wintermantel Zsoltot, a negyedikre a KDNP-s Endrédy Istvánt jelölték.

Kupper nincs a listán

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője meglepetésre nincs a listán. A 16 fős Fidesz-MKDSZ frakcióból nem került a listára Deák András (MKDSZ) országgyűlési képviselő és az engedély nélkül Turul-szobrot állító Mitnyan György XII. kerületi polgármester sem.

A korábban a főpolgármester-jelöltségre is esélyesnek tartott Fónagy János volt közlekedési miniszter az ötödik, Tirts Tamás volt budapesti pártelnök a hatodik, Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője a hetedik, Szentgyörgyvölgyi Péter, az első ciklus idejének a főváros köztársasági megbízottja, későbbi FKGP-s a huszonegyedik lett.

Tarlós esélyes volt

Tarlós István 1948-ban született Budapesten. Mélyépítő mérnök, három gyermeke van. A rendszerváltás óta Óbuda-Békásmegyer polgármestere. 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz közös jelölésében, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben független, pártonkívüliként, a polgári pártok támogatásával lett polgármester. 1989-ben az SZDSZ-ben kezdett politizálni, a pártból 1994-ben kilépett.

Az országgyűlési választások óta esélyesnek tartják arra, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje legyen.

Négy évvel ezelőtt Schmitt Pál, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem volt a listán. Az első helyen az MDF-es Katona Kálmán, a másodikon Deutsch Tamás, a harmadikon a szintén MDF-es Szőke László állt. A listán most előkelő helyet kapók közül Wintermantel az ötödik, Tirts a hatodik, Endrédy a tizenkettedik, Szentgyörgyvölgyi a kilencvenegyedik volt 2002-ben.