Budapesten maga alatt vágja a fát a Fidesz

2006.05.18. 16:05
Orbán Viktor budapesti embereivel alaposan felborítja a fővárosi fideszes erőviszonyokat. Az I. kerület polgármestere, Kóka János legyőzője, Nagy Gábor Tamás nem indulhat újra posztjáért. Kupper András fővárosi Fidesz-elnök viszont az öt hivatalos jelölttel ellentétben csupán négy főpolgármesterről beszél.

Az Index információi szerint szerda este a Fidesz budapesti választmányi ülésén - Kupper András fővárosi fideszes vezető állításával szemben - nem négy, hanem öt nevet szavaztak meg a küldöttek. Kupper a szerda esti ülés után a fővárosi frakcióban támogatott Cselovszki Zoltánt, az Új Budapest Központ vezetőjét, Tarlós István III. kerületi polgármestert, Fónagy János volt közlekedési minisztert és Tirts Tamás volt budapesti pártelnököt nevezte meg.

Hallgatott viszont az ülésen javasolt, és a többiekkel "egy csomagban" megszavazott Szentgyörgyvölgyi Péter személyéről. A volt kisgazdapárti képviselő neve a jegyzőkönyvben is szerepel. Szentgyörgyvölgyi az első ciklus idején a főváros köztársasági megbízottja volt.

Belső klikkharcok a Fideszben

Informátoraink szerint a Fidesz belső hatalmi harcainak tudható be az is, hogy a párt fővárosi vezetése két esélyes polgármester-jelöltet ejtett a napokban. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester ismét a kerület vezetéséért szállhatott volna versenybe, de az önkormányzati választást előkészítő bizottság leszavazta személyét. A hírszerző.hu információi szerint Nagy jelölése mellett Deutsch-Für Tamás és Pokorni Zoltán is felszólalt, de 35-25 arányban elveszítette az újrajelölés lehetőségét.

Ugyancsak ezen az ülésen veszítette el IX. kerületi polgármesteri jelölését az addigi alpolgármester, Zombori Miklós, aki helyett egy eddig ismeretlen jelöltet állítottak, Kandolka László személyében. Zomborit információink szerint a kerületében puccsal buktatták meg a döntés előtt, de az állítólag alapszabályellenes döntést nem vizsgálja meg a fővárosi vezetés.

Az Index információi szerint aznap, a szavazás előtt nem sokkal harminc új taggal bővítették ki a kerületi pártszervezetet, s ennek eredménye az addigi helyi pártvezető, Zombori megbuktatása.

A IV. kerületi polgármester, Derce Tamás mögül is kifarolt a Fidesz. A ciklusok óta szinte kihívó nélkül működő, függetlenként induló kerületi első ember helyett a Fidesz Wintermantel Zsoltot látná szívesen Újpest élén. Derce kegyvesztését informátoraink annak tudják be, hogy az utóbbi időben a jobboldali városrészvezető Orbán Viktor kritikusaként szólalt meg. Biztosan nem újrázhat Mitnyan György, a Hegyvidék polgármestere sem, mert Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök a XII. kerületi polgármesterjelöltséhgre hivatkozva nem vállalta a frakcióvezetést. Forrásaink szerint Pokorni "bejelentkezését" éppen azért fogadta érzékelhető belenyugvással a hegyvidéki, sok csetepatét megélt polgármester, mert érzékelte, hogy a döntéshozó testületekben neki sem lett volna esélye az újbóli jelölésre.

Az Index kereste Kupper Andrást, akit eddig nem sikerült elérnünk. Az utolsó szót a Fideszben a főpolgármester személyéről az országos választmány mondja ki.  • Tippek
  • Bankszámla