Ágyúlövés és dísztribün Mádl Ferenc beiktatásán

2000.08.03. 23:23
Ágyúdörgés, vezényszavak, trombita- és harsonaszó, hangosan vinnyogó autóriasztók és halálra rémült kutyák. Ilyenek lesznek Mádl Ferenc beiktatási ceremóniáján, pénteken délután öttől a Kossuth téren. Legalábbis az ünnepség főpróbáját ezek jellemzik, a délutáni napsütésben. A röptiben összeszerelt dísztribünök egyelőre üresen várják illusztris vendégeiket. A főpróbán csak a Duna TV, illetve a királyi televízió munkatársai kerülnek kordonon belülre, másnak esélye sincs a bejutásra. Így kívülről kell fényképeket csinálni, mint a turistáknak.

A főpróba is jónéhány látogatót vonzott
Pár száz budapesti, s néhány, véletlenül arra sétáló japán turista figyeli ádáz tekintetekkel Mádl Ferenc új köztársasági elnök beiktatási ünnepségének főpróbáját. Az Országház előtti tér az esemény előtt egy nappal úgy fest, mint valami szabadtéri cirkusz. A parlament - csak ünnepi alkalmakkor nyitva lévő - főkapuja előtt akkora emelvény van, amilyet az újkori magyar demokráciában még nem láthatott az egyszerű halandó. Az Ország Imázs Központ jóvoltából úgy tűnik, valami ünnepi látványossággá degradálódott Mádl Ferenc jogászprofesszor beiktatása.

Víí-gyázz, zászlónak tiszte-legj!
A főpróba kezdetén még a kordon sincsen teljesen készen, így a szolgálatot teljesítő kormányőrök és biztonsági emberek ádáz harcot vívnak a tiltott területre tévedt kíváncsiskodókkal. A sok csillagos váll lappal felszerelt katonák mindeközben jól ismert vezényszavakat üvöltenek a mikrofonba. Vagy negyven fokos a meleg, de egyszer csak az a parancs is elhangzik, hogy sapkát fel. A melegtől bágyadt díszzászlóalj tagjai kényszeredetten hajtják végre előljáróik utasításait.

Nem tudom, minek ez a csinnadratta - háborog egy ifjú, mikor kiderül, hogy nem a családi albumba készülnek a fotók. Szerinte az egyébként elismert jogászprofesszort járatják le ezzel a fura herce-hurcával. A pénteki program egyébként tényleg amúgy igazán gagyi. Az esemény a zászló ünnepélyes felvonásával kezdődik, legalábbis a főpróbán ezt teszik legelőször. Azután néhány katona díszlépésben menetelve zászlókat hordoz körbe a téren, közben valahonnan dobosok, trombitások kerülnek elő. Klasszikus katonai indulókat játszanak, a hangosításnak köszönhetően olyan hangerővel, ami nem mindennapi, még a gyakorlott partira járónak sem.

Ágyúk a rakparton
A leglátványosabb etűd az egész során az, amikor egymásután huszonegy ágyúlövés dördül el Mádl Ferenc beiktatásának tiszteletére. A lövések azonban a térről nem látszanak, persze annál inkább hallatszanak. A meghívott polgármesterek, diplomaták és politikusok így kénytelenek lesznek beérni az ünnepi ruhákban pompázó katonák látványával. Az ágyúk nagyon hangosak. Valószínűleg ezért is javasolta az Országgyűlés sajtóirodája a környéken lakóknak, hagyják nyitva ablakaikat, nehogy kitörjenek azok a nagy légnyomás hatására. Az állami szervek között most is ,,jól" működik a kommunikáció, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban ugyanis például minden ablakot csukva hagytak. Amint azonban a próbán kiderül, nem lesz tele a Belváros üvegszilánkokkal, mert az ablakok állják a sarat. Az ágyúlövések látványosak is, amellett, hogy hangosak. Közelről azonban olyan hangerővel dörögnek, hogy az arra járónak - ha csak nem részesült sokéves katonai kiképzésben - be kell fognia a fülét, márpedig végtagok nélkül képtelenség kattogtatni.

A lövések hangja elviselhetetlen
Az ágyúlövések egyébként teljesen felborítják a Kosutth tér amúgy nyugodt hangulatát. Az első robbanás pillanatától majd minden környéken parkoló autónak vinnyogni kezd a riasztója. De halálra rémülten vinnyognak a kutyák is. Az ágyúlövések száma azért éppen huszonegy, mert egy szokásjog alapján ennyi díszlövés jár egy királynak - magyarázza egy alezredes az egyik ágyúnak dőlve. Bár Mádl Ferenc nem király, hasonló a rangja, így jár neki a huszonegy - summázza.

A Beszéd főpróbája
A Duna parton mintegy három perc alatt lezajló lövések után azt próbálják el, hogy Áder János házelnök ismerteti az Országgyűlés azon döntését, hogy Mádl Ferencet választották köztársasági elnökké. Mádl Ferenc már közel van a székéhez - mondja a technikai szakember a mikrofonba, imitálva a házelnök szavait. Ezután Göncz következik majd, s végül Mádl Ferencé lesz a szó. Valószínűleg a pénteken öttől háromnegyed hétig tartó beiktatási ünnepség a Himnusszal és a Szózattal zárul majd, hiszen ezen ismert hangok felcsendülése után kiürül a főpróba alatt népes Kossuth tér. Minden rendben - konstatálják a technikusok. Hogy tényleg így van-e, kiderül pénteken ötkor.