Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Demszky tisztségei ismét összeférhetetlenek

2004.10.06. 14:37
Miután a Fővárosi Közigazgatási Hivatal korábbi vezetőjét menesztették tisztségéből, az utódja Demszky Gábor tisztségeinek vizsgálatával kezdte működését. Forgách Imre szerint a főpolgármester és EU-képviselő állásai összeférhetetlenek.
Bírósággal mondatná le Demszkyt a Fidesz
Forgách Imre közleményét követően a Fidesz Demszky Gábor irodája előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen felszólították közigazgatási hivatal vezetőjét, a lehető leghamarabb forduljon a bírósághoz, amely majd kimondja, összeférhetetlen Demszky két állása. Ezután - a Fidesz jogi álláspontja szerint - a bíróságnak meg kell fosztania főpolgármestert tisztségétől.
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője szerint a főpolgármesteri tevékenység nem egyeztethető össze az európai parlamenti képviselői megbízatással, áll Forgách Imre szerdai közleményében.

"A hatályos jogszabályok vizsgálata, valamint alkotmányjogi és közigazgatási jogi szakértőkkel lefolytatott konzultációi alapján arra a következtetésre jutott, hogy a két tisztség egyidejű betöltése jogszabálysértő, azaz a főpolgármesteri tevékenység nem egyeztethető össze az európai parlamenti képviselői megbízatással" - áll a Forgách által aláírt dokumentumban.

Demszky Gábor az Index érdeklődésére nem kívánta kommentálni a hivatalvezető állásfoglalását.

A Fővárosi Közgyűlés kétszer is kimondta: Demszky tisztségei összeegyeztethetőek egymással. A közgyűlési döntések törvényességéért felelős fővárosi közigazgatási hivatalvezető - akkor még Felkai László - jogellenesnek minősítette az első közgyűlési határozatot, mivel a városi képviselőház eljárási hibát vétett.

A második közgyűlési határozatot Felkai már nem tudta minősíteni, mert a kormányfő felmentette tisztségéből. Gyurcsány Ferenc Forgách Imre főtisztviselőt, a Miniszterelnöki Hivatal főcsoportfőnökét, főosztályvezetőt szeptember 29-ével nevezte ki a Fővárosi Közigazgatási Hivatal élére.

Felkai menesztése
Felkai László szeptember 28-i menesztése után az érintettek cáfolták a vádakat, miszerint politikai alkut kötött egymással Gyurcsány Ferenc kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester. A Fidesznek birtokába jutott egy állítólag Felkai által Lamperth Mónika belügyminiszternek írt levél, amelyben a dokumentum írója a jogszabályok alapján levezeti, hogy álláspontja szerint Demszky Gábor miért nem töltheti be egyszerre városvezetői és uniós képviselői tisztségét. A Belügyminisztérium szerint ilyen levél nem érkezett.

A Belügyminisztérium belső vizsgálata egyébként szeptember végén kifogásolhatatlannak ítélte a három nappal később menesztett hivatalvezető munkáját.