Gusztáv
3 °C
7 °C

Nem összeférhetetlenek Demszky pozíciói

2004.09.30. 14:10
A közgyűlés kormánypárti többsége zárt ülésen döntött arról csütörtökön, hogy Demszky főpolgármesteri és EP-képviselői tisztségei nem zárják ki egymást. A Fidesz-frakció szünetet kért, ekkor megjelentek az óbudai polgári körösök, aki a Margit kórház ügyében petíciót nyújtottak át, tizenegyezer aláírással.
A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti szavazattöbbséggel zárt ülésen újra megállapította, nem összeférhetetlenek Demszky Gábor főpolgármesteri és európai parlamenti képviselői tisztségei.

A Fidesz politikai alkut sejt Felkai menesztése mögött
Kedden három közigazgatási hivatalvezetőt menesztett Gyurcsány Ferenc, köztük a Fővárosi Közigazgatási Hivatal élén álló Felkai Lászlót. A Fidesz fővárosi frakciója politikai alkut sejtett a lépés mögött, mivel Felkai volt, aki eljárásjogi hiba miatt szabálytalannak találta a közgyűlés augusztusi döntését, mely szerint Demszky Gábor pozíciói között nincs összeférhetetlenség. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője kedden elmondta, Felkai László korábban kilátásba helyezte, hogy bírósághoz fordul Demszky összeférhetetlenségi ügyében, emiatt akarta az SZDSZ elmozdítani.
Demszky szerdán cáfolta a "sanda feltételezéseket".
A testület augusztus végén már döntött erről, akkor azonban a közigazgatási hivatal vezetője eljárásjogi hiba miatt érvénytelenítette a határozatot. A vezetőt Gyurcsány Ferenc azóta menesztette (lásd keretes). A közgyűlés a hivatalvezető álláspontjának megfelelően két hete létrehozta azt a háromfős eseti bizottságot, amely a törvény szerint összeférhetetlenségi ügyben eljárhat.

Az ad hoc testület MSZP-SZDSZ többsége ismét megállapította, hogy az európai parlamenti képviselőkről szóló törvény alapján Demszky Gábor betöltheti mindkét tisztséget. A koalíciós képviselők elmondták, hogy az uniós képviselőkről szóló törvény az európai parlamenti képviselők munkaviszonyát a magyar országgyűlési képviselőkéhez hasonlóan rendezi. Ez utóbbi szerint egyidejűleg lehet valaki képviselő és polgármester is.

Az önkormányzati törvény mást mond

Az ellenzéki képviselők is kitartottak az augusztus végén képviselt álláspontjuk mellett. Így szerintük augusztus közepe óta Demszky Gábor nem főpolgármestere Budapestnek, mivel az önkormányzati törvény, néhány szellemi foglalkozástól eltekintve kategorikusan kizárja azt, hogy egyidejűleg más munkaviszonyt létesítsen. Elmondták, ha emiatt később valaki a bírósághoz fordul és az megállapítja az összeférhetetlenséget, akkor minden Demszky Gábor által addig aláírt fővárosi szerződés, okirat érvénytelenné válik.

A Fidesz ismét szünetet kért

Az egymást követő zárt üléseket a Fidesz-frakció kezdeményezésére szünet szakította meg. Ezalatt az ellenzéki politikusok asszisztálásával az óbudai polgári körök két tucat képviselője több mint tizenegyezer aláírást tartalmazó petíciót nyújtott át a főpolgármesternek. Transzparensekkel és rövid nyilatkozatokkal közölték, elfogadhatatlannak tartják a fővárosi vezetésnek azt a szándékát, hogy több kórházi osztályt, köztük a szülészetit is megszüntessék a Margit kórházban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!