Forradalmat hirdet Kerényi Imre

2005.12.20. 18:41
Háborús jelszavakkal toboroz "hadseregébe" tagokat a Fidesz egyik kampányembere. A celldömölki városi televízió felvételt készített arról, ahogy Kerényi Imre forradalmat hirdet a városban, és masniba köti Isten ajándékát, a Fideszt.

A Fidesz százezer önkéntes aktivistát gyűjt a 2006-os választásokra. A celldömölki toborzásról a városi televízió készített felvételeket, amelyet Újhelyi István szocialista alelnök rendkívüli sajtótájékoztatón néhány újságírónak levetített. Kerényi Imre, a múlt héten húszfős csoport előtt agitált.

Szabadságharc volt

A felvételek tanúsága szerint Kerényi hallgatósága körében forradalmi hangulatot próbált teremteni, és azt állította, hogy ma Magyarországon "szabadságharc van". Ezután kifejtette, hogy az még nem elég, ha valaki csak jó hazafi, a jobboldali győzelemhez "be kell lépni a hadseregbe".

Kacorkirály
A korábban az SZDSZ mellett serénykedő színházi rendező a 2002-es választási vereség után aktivizálódott igazán a Fidesz oldalán. Kerérnyi Imre számos dramaturgiai elem bevetésével segítette a párt rendezvényeinek sikerét. Tüntetéseken színházi eszközökkel megmozgatta, bevonta az új kormánnyal elégedetlen résztvevőket. Az Erzsébet téren, a Gödörnél labdákat dobáltatott a felvonulókkal a még meg nem nyílt intézmény kerítése mögé, a Magyar Televíziónál tartott nagyszabású demonstráción pedig koporsót állított az épülethez. A Hír TV-ben önálló műsorral jelentkezett, míg el nem távolították a csatornától.
Kerényi a celldömölki beszédében kifejtette azt is, hogy a Fidesz Isten ajándéka, ezzel szemben az MSZP és az SZDSZ kirekesztő politikát folytat, amely Rákosi, Gerő és Grósz politikájának folytatása. Ha az MSZP-SZDSZ győz, akkor "forradalmat csinálunk" - mondta. Kerényi szerint a jobboldalnak győznie kell, és "8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni".

Munka frontja

Újhelyi István a vetítés után kijelentette: "békétlenséget szülnek ezek a mondatok". A szocialista alelnök szerint ez a beszéd a Kövér kötelének a folytatása. "Elutasítjuk a radikalizálódást, a megfélemlítést" - mondta, majd felszólította a Fideszt, hogy "álljanak le, és jöjjenek vissza a munka frontjára". "Nem kérünk ebből a stílusból" - tette hozzá.

Az Index igyekszik megkérdezni Kerényi Imrét egy esetleges baloldali győzelem esetére békés, vagy véres forradalmat tart-e kívánatosnak, de eddig nem értük el a volt rendezőt. Kerényi 40 perces beszédének egy rövidített változatát a cikk alatt közöljük.

Százezer önkéntes

A Fidesz a november elején tartott második szövetségi gyűlés résztvevői számára osztotta ki először azt az űrlapot, amellyel szimpatizánsok a kampányfinis idejére jelentkezhetnek önkéntes segítőnek. Rogán Antal kampányfőnök elmondta, hogy százezer önkéntes munkájára számítanak.

Egy részüknek a párt akár fizetni is hajlandó a választások idején szükséges tevékenységek elvégzéséért. A szövetségi gyűlés óta a Fidesz a fővárosban és vidéken toborzó pontokat is működtet, ahol az aktivisták az érdeklődőket a napi akár 8 órás segítői munka vállalására próbálják rávenni.

Kerényi Imre Celldömölkön elmondott beszéde (rövidített változat)
A cél nem úgy van, hogy 2006 májusában kiragyog a nap, hanem sok apró lépés - nem biztos, hogy azonnal sikerül a két harmad -, a stratégiában azt kell tudnunk, hogy ez a cél, és 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni ebben az országban. Magyarországot az elmúlt ezer évben elkormányoztuk, az elmúlt száz évben történt egypár hiba. Hatalomra jutott a baloldal, de a lényeg az az, hogy mindenki tegye a magáét. Szeretnénk ezt az országot kitakarítani, de egyedül ezt nem tudom, de részt akarok venni egy folyamatban. És azt gondolom, hogy a szabadságharcot csak közösen tudjuk megvívni. Szövetségesem az a több millió, természetesen viselkedő és érző ember, aki ugyan úgy teszi a magáét, mint ahogy én teszem a magamét. Amúgy én tényleg úgy gondolom, hogy tényleg szabadságharcot vívunk. A politikai ellenfeleink - amely kétféle -, a fórum baloldal, aminek semmi köze a baloldalisághoz, nevezzük őket volt komcsiknak vagy nomenklaturának. A többiek nem hisznek semmiben - a pénzben igen -, pragmatisták, materialisták, fogalmuk sincs, hogy az ember mit érez. Megszerezték az országot. Többször is. És meg akarják tartani. Ők az ellenfelünk. A másik ellenfelünk az SZDSZ. Megtámadták magát a nemzetet.

_és Párizsban égnek az autók! És ez egy döntő jel! És ez pont olyan, amikor a Varsói Szerződés 1988-ban és 89-ben, amikor Tóth András bomlasztotta a Fidesz-t adminisztratív eszközökkel, Gyurcsány Ferenc pedig bomlasztotta a Fideszt politikai eszközökkel, most ugyan ez van. Azt csinál a hatalom a néppel, amit akar - ha rossz a hatalom.

2002-ben, a választási vereségünk után azonnal, Orbán Viktor azt mondta, hogy "Magyarok, alakítsunk polgári köröket!". Szerintem attól nagy politikus valaki, ha ki tudja mondani az érvényes mondatot, amit mindenki úgy gondol. Szerintem, ott - 17 ezren voltunk, amikor ezt elmondták -, ezt a mondatot akarta kimondani, csak nem merte. Én is ki akartam volna mondani, csak nem mertem, hogy ezt kell csinálni. De nem tudtuk, hogy miért. Én sejtettem, de nem tudtam. És rájöttem arra, hogy ez az egész polgári kör olyan, mint a szeméttakarítás. Vertikálisan nem lehet. Én is felszedem a nejlon zacskót, meg te is felszeded, és ilyen módon ez összekapcsolódik. És ilyen módon összekapcsolódtunk, ezek között van Hankiss Ágnes, Gereben Ágnes, Schmidt Mária, Makrai Katalin és a többi. Mindenki csinálja a maga dolgát, de egyszer csak jön a jelzés, hogy "most"!

Az, hogy szeretem a hazámat, az nulla. Az, hogy jó hazafi vagyok, az nulla. Most cselekedni kell. Aki szereti a hazáját, az lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni.

Mindenki annyit költsön el a sajátjából, amennyit meg tud reszkírozni. Ha 20 forintot, akkor húszat, ha nulla forintot, akkor nullát. De aki nulla forintot költ el, az is azt mondja, hova ragasszam, mert ha odamegyek, akkor oda ragasztom. Az nulla forintba kerül. De a telefonszolgálatot mindenki meg tudja oldani. De az MSZP az zsoldosokat alkalmaz, megkapják a telefont, a benzinpénzt. Kommandóban kell hívniuk a TV2-t és az RTL Klubot. Az MSZP rendkívül jó csinálja a kampányát. Tudom, mert köztük nőttem fel. Ezeknek annyi pénzük van, amennyit akarnak. Ha elfogy, akkor a Leisztingerek majd feltöltik a kasszát. A Fidesz nem tud nyerni. Nincs pénze. Mi tudunk nyerni! Mi be tudjuk hozni a Fideszt! Mi potenciális harcosok vagyunk. Rogán fogja vezetni az egészet. Mert azokat kell elráncigálni az urnához, akik aláírták az íveket. Azokat is, akik időközben a kereskedelmi televíziók, vagy a Heti Hetes, vagy a Szólás szabadsága hatására elbizonytalanodtak, ugyanis ha minden saját embvert elhozunk, az kevés. Tehát ez a lényege, a saját tábor mozgósítása. Az azt jelenti, hogy a körzetében lévő barátokat, ismerősöket többször kell megkérni. Aznap, a választás napján addig kell telefonon hívni, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy kijött az urnából.