Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Demszky-Pokorni párharc várható Budapestért

2001.10.02. 08:01
Az már szinte biztosra vehető, hogy a Fidesz Pokorni Zoltánt indítja főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon, Demszky Gábor pedig már a nyáron világossá tette, hogy negyedszerre is a főváros vezetésére tör. Az MSZP egyelőre még nem döntött, ám a megromlott budapesti házasság miatt valószínűtlen, hogy a szocialisták ismét támogatnák Demszkyt.
A parlamenti választások árnyékában a pártok már megkezdték a felkészülést a jövő őszi önkormányzati megmérettetésre, és ezen belül fokozott figyelmet fordítanak Budapestre. Mindkét oldal számára meghatározó kérdés ugyanis, hogy a központi kormányzat után a második hatalmi centrumként számon tartott fővárosban melyik párt jut vezető szerephez. A város élén 1990 óta Demszky Gábor áll, és bár a Fidesz-MDF-MKDSZ a legnagyobb frakció, Budapestet mégis az MSZP-SZDSZ koalíció.

Pokorni egyre többet foglalkozik a fővárossal

Pokorni Zoltán
A Népszabadság valószínűsíti, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt a 2002-es parlamenti és önkormányzati választás során minden eddigieknél nagyobb energiát fordít Budapestre. Jóllehet hivatalos döntés még nem született, a párton belül azonban - hallgatólagos megállapodás alapján - már Pokorni Zoltánt tartják a főpolgármester-jelöltnek. Ezt valószínűsíti, hogy a fővárosi Fidesz-MDF listát vezető pártelnök egyre több, a fővárossal kapcsolatos kérdésben nyilatkozott, például a 2012-es olimpia budapesti megrendezésével vagy éppen a fővárosi tömegközlekedés korszerűsítésével kapcsolatban. Ez utóbbiról Pokorni javaslatára kedden tárgyal a kormány.

Demszky Gábor
SZDSZ: Folytassa, Demszky!

Az SZDSZ és Demszky már korábban világossá tette, hogy ismét nekivágnak az önkormányzati választásnak. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban már jelezte: számára egyértelmű, hogy Demszky lesz a párt főpolgármester-jelöltje. A városvezető pedig július végén közleményben jelezte: "feltett szándékom, hogy mindenképpen elindulok a 2002. évi főpolgármester-választáson, mert igazoltnak, Budapest jövője szempontjából létfontosságúnak tartom azt a megfontolt, hosszú távra előretekintő várospolitikát, amelyet képviselek - mindenkor szembeszegülve rövid távú pártérdekekkel, bármelyik pártról is legyen szó". A főpolgármester ezért mindazok támogatását várja és elfogadja, akik az ilyen irányultságú várospolitikát helyeslik.

A szocialisták szakítanának

Az azonban valószínűtlen, hogy 1998-hoz hasonlóan az MSZP visszalép a főpolgármester javára. Erre akkor kerülhetne sor, ha a jövő nyári-őszi közvélemény-kutatások meghatározó Demszky-fölényt mutatnának a szocialista jelölttel szemben. Mindenesetre az MSZP-n belül azt valószínűsítik, hogy Mandur László budapesti pártelnök vagy Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető lehet a jelölt, korábban szóba került azonban Baráth Etele, illetve Molnár Gyula, az MSZP volt alelnökének neve is.

Az Index korábban a Népszava nyomán beszámolt arról, hogy a szocialisták arra próbálják rávenni Demszkyt, hogy jövőre ne pályázza meg még egyszer a főpolgármesteri posztot. A lap azt is megemlítette, hogy Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, jelenlegi svájci nagykövetünk is megmérettetné magát.