Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Malactolvaj Frei magyar bérgyilkosa

A Frei Tamás bérgyilkosokról szóló műsorában - és A Riporter honlapján - gyilkológépnek ábrázolt 'Csöpi' az Index értesülései szerint a valóságban kisstílű bűnöző, akinek csupán kisebb bűntettek, például lopás és rablás vannak a számláján. A műsorban bemutatott 'idegenlégiós' sérüléseit egyes vélemények szerint akkor szerezhette, amikor malacot próbált lopni a tokaji szociális otthonból.
"Bármikor megöl egy embert, hidegen hagyja a gyilkolás. Mindezt a Francia Idegenlégióban tanulta - hidegvérrel, lelkiismeretfurdalás nélkül ölni, erre van kiképezve. Amikor az idegenlégióban szolgált, Afrikában és Dél-Amerikában ölt embereket tucat számra. Parancsra kellett ölnie, gyakran gyermekeket is. Eleinte napokig nem tudott éjszaka aludni, később azonban megszokta a gyilkosság gondolatát. Az idegenlégióból dezertált fiatalembert Milosevics szerb elnök likvidálására is felkérték, de a megbízatást nem sikerült végrehajtania"- hangzott el Frei Tamás bérgyilkosokról készített műsorában Csöpiről.

Az édesapja szerint sosem járt külföldön

Az Index értesülései szerint a Csöpi álnéven bemutatott bérgyilkos valójában egy piti bűnöző. Csöpi, aki jelenleg Magyarországon tölti 4 éves börtönbüntetését, az interjúban többek között azt állította: Romániában különös kegyetlenséggel megölt egy férfit, ám információink szerint csupán kisebb bűntettek - autólopás és rablás - vannak a számláján.

A Frei interjúban emellett Csöpi azt állította, hogy a francia idegenlégióban sérült meg, értesüléseink szerint azonban a tokaji szociális otthonból próbált éppen malacot lopni, amikor megzavarták, és menekülés közben fennakadt a kerítésen. A tokaji rendőrség munkatársai nem lepődtek meg az Index információin, de vezetői utasításra nem kívánták azt hivatalosan megerősíteni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilatkozott.

A Népszava munkatársának sikerült megtalálnia Csöpi édesapját Borsodkisfaludon. Idősebb Cs. József elmondta, döbbenten értesült arról, ami elhangzott a műsorban. Tudomása szerint fiának útlevele sohasem volt, és a francia idegenlégióban sem szolgált. Arról sincs tudomása, hogy a zöldhatáron átszökött volna Romániába, ahol megölt valakit. Csöpi, azaz az ifjabb Cs. József vagyon elleni bűncselekmények, illetve erőszakos közösülés kísérlete miatt tölti büntetését, amelyből októberben szabadul.

A rendőrség utánanéz Csöpi állításainak

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a rendőrség meg fogja vizsgálni az interjút, mint Csöpi nyilvánosság előtt tett vallomását. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy a vallomás hiteles, a fent említett emberölés ügyéről értesítik a román rendőrséget.

Az előzmények
A Riporter: Frei Tamás című műsor április 23-ai adása "bérgyilkosokkal" készített interjúkat tartalmazott. A műsor először azért kavart botrányt, mert Frei egyik riportalanyának föltette azt a kérdést, hogy mennyi pénzért végezne a magyar miniszterelnökkel, amire az állítólagos bérgyilkos egymillió dolláros összeget mondott. A műsor ügyében ezután vizsgálatot indított az ORTT, az RTL Klub pedig hivatalosan bocsánatot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ügy miatt felmentését kérte Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója és Piller András, a társaság vezérigazgatója is. Néhány nappal később a Magyar ATV leadott egy interjút, amelyet Juszt László készített Frei orosz "bérgyilkosával". A műsorból az derült ki, hogy a bérgyilkos csupán egy statiszta szerepet vállaló bolti alkalmazott volt, és minden mondatát előre megírt forgatókönyvből mondta. Az adás után az RTL Klub határozatlan időre felfüggesztette Frei Tamás műsorát, a riporter pedig külföldre távozott. Frei szerdán közleményben kért elnézést az orosz és a magyar közvéleménytől.