Edina
-12 °C
-3 °C

Frei Tamást meglepte a botrány

2001.05.05. 09:47
A műsorom körüli vita vihar egy pohár vízben, ám a poharat politikusok tartják a kezükben - nyilatkozta a Népszabadságnak Frei Tamás. A bérgyilkosokkal foglalkozó, a magyar miniszterelnök elleni merénylet árát firtató kérdése miatt számos tiltakozást kiváltó riportot a műsorvezető szerint személyes okok miatt támadják. Frei határozottan visszautasította, hogy "kamuinterjút" készített volna egy nem is létező bérgyilkossal.
"Nem számítottam a műsort követő reakciókra. A kérdés azért volt az előzetesben, ami a műsornál funkciója miatt jóval provokatívabb, mert igenis fontosnak tartottam, hogy egy Kelet-Európában működő bérgyilkos az üzletemberek ellen elkövetett, Fenyő-szerű merényleteken túl, hajlandó-e politikai gyilkosság elkövetésére. Szerintem ezt csak az érti félre, aki szántszándékkal félre akarja érteni. Életszerűbbnek tűnt, ha ezt konkrét közjogi méltósághoz kötöm." Nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Frei Tamás, aki elmondta, a tiltakozási hullámot és az RTL Klub vezetőjének távozását kiváltó műsorát a csatorna több vezetője is látta adásba kerülése előtt, és nem emeltek kifogást ellene.

Frei Tamás a Népszabadságnak elmondta, nem számítottak arra, hogy "a műsor után tiltakozó 23 újságíró felhasználja a műsort a miniszterelnök iránti hűsége és elkötelezettsége demonstrálására". A riporter szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök megölésének árfolyamára vonatkozó kérdés politikai üggyé vált. A tiltakozók névsorát elolvasva Frei számára teljesen egyértelművé vált, hogy kinek mi a motivációja. Ott voltak A Hét munkatársai, akiknek a műsora ellen nemrégiben pereket indított az RTL Klub, Bayer Zsolt, aki a Fidesz szóvivője volt, amikor ő politikai riporterként székházügyben kellemetlenkedett nála.

A riporter ugyanakkor elismerte, hogy szakmai hibát követett el, amit sajnál. Szerinte a kérdés nem volt egyértelműen és világosan feltéve. És aki akarta, az félreértette. "Ha Orbán Viktort valóban bántotta ez a dolog, akkor az elnézését kérem, mert nem volt szándékomban megsérteni őt. Az meg butaság, hogy miért nem az amerikai elnök elleni merényletre kérdeztem rá, hiszen ez a bérgyilkos Kelet-Európában működik" - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Frei Tamás, aki határozottan visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy "kamuinterjút" készített volna egy nem is létező bérgyilkossal. Mint mondta, az RTL Klub vezetőinek telefonszámokkal, számlákkal bizonyította, hogy valódi, kelet-európai bérgyilkossal beszélt.