Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ott folytatták, ahol ősszel abbahagyták

2007.02.02. 23:19
A várt március helyett már februárban újrakezdődött az ősszel félbemaradt kormányellenes tüntetés. A szikrát a Fidesz képviselői adták, akik frakcióülésükről kivonulva fél óra alatt összepakolták az október óta elzárt Kossuth tér kordonjait.

A Fidesz képviselői pénteki frakcióülésüket megszakítva a Kossuth térre vonultak, és Orbán Viktor vezetésével lebontották a Parlamentet körülvevő vaskordont. Még péntek délelőtt megjelentek az első tüntetők is, délre háromszázan voltak, rohamrendőrök álltak sorfalat a kerítés helyett. A rendőrök délben újraépítették a kordont, miközben kisebb csetepaté alakult csak ki a tüntetők és a kerítésépítők között. Előállítani senkit sem kellett.

A párt képviselőcsoportjából legfeljebb öt ember tudott előre az akcióról, a polgári engedetlenségi akció meghirdetése melletti kordonbontás Orbán Viktor és Szájer József ötlete volt. Az országgyűlési képviselők lemondtak mentelmi jogukról, és vállalják tettük összes jogi következményét. A rendőrség egész nap hallgatott a fideszes képviselők akciójának megítélésről, végül este a BRFK úgy döntött, hogy rendzavarás miatt feljelentik a kordonbontókat. A rendzavarás szabálysértésnek minősül és 150 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.

Gyurcsány szerint káros, Sólyom középen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szili Katalin házelnökkel tárgyalt délben a Parlamentben. A miniszterelnök a megbeszélés után "több mint károsnak" nevezte a kordonbontást, és a rendőrség tekintélyének megvédéséről beszélt. A házelnök viszont sajnálta, hogy idáig fajultak a dolgok, és fájlalta, hogy hiába érdeklődött már többször is a rendőrségen arról, hogy mi szükség van a tér zárva tartására hónapokkal az október 23-át megelőző rendőri akció után.

A köztársasági elnök este kiadott közleménye szerint a Fidesznek nem elég a jogi következményeket viselni, a társadalmiak alól sem vonhatja ki magát. Sólyom László elítélte a kordon felállítását is, ami szerinte alkotmányjogilag aggályos.

Az MSZP-s Lendvai Ildikó szerint akciójával tragikus határponthoz érkezett a Fidesz azzal, hogy letért a törvényhozói kötelezettség útjáról. Az MDF-es Herényi Károly elítélte a legnagyobb ellenzéki párt lépését, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke "Orbán Kelemen balladáját" látja kibontakozni: amit lebontanak nappal, felépítik éjjel. A Csurgón frakcióülést tartó KDNP egyetértett Orbánék lépésével, a parlamenten kívüli Jobbik "mindenkit" a Kossuth térre hívott, a kommunista Munkáspárt elítélte a kordonbontást.

Őszi hangulat a Kossuth téren

Koradélután már annyi tüntető volt a téren, hogy a villamos-, később az autóforgalmat is le kellett állítani. Megjelent a téren az a Peugeot-kisbusz is, amit már a Gyurcsány Ferenc házánál tartott tüntetésen is pulpitusnak használtak a tüntetők. Miután megoldódott a hangosítás rögtönzött szónoklatok hangzottak el, és az őszről jól ismert nótákat hallgat a közönség, köztük Waszlavik Gazember László indulóját, felvételről.

A téren estére a rendőrség nagy erőket vont össze. Folyamatosan érkeztek teherautókkal, buszokkal, megjelent két vízágyú is, valamint a lovas rendőrök. Becslések szerint a kordon egyik oldalán ezer rendőr, a másikon hat-hétszáz tüntető nézett egymással farkasszemet, amikor az eredetileg a reformokat magyarázni akaró Gyurcsány Ferenc jelent meg Friderikusz Sándor vendégeként az ATV-ben. A miniszterelnök a rendőrség megerősítését ígérte meg, a rendetlenséget elfogadhatatlannak nevezte. Éjfél környékén már csak pár száz békés tüntető maradt a téren, őket a rendőrök szorították ki.

Események percről percre >>>