Tüntetések a Kossuth téren

2007.02.02. 12:07

  Fontosabb részletek:

 • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
 • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
 • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
 • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
 • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Lebontották a kordont

  A Fidesz képviselői pénteki frakcióülésüket megszakítva a Kossuth térre vonultak, és szerszámokkal lebontották a Parlamentet körülvelő vaskordont. Megjelentek a tüntetők is, rohamrendőrök állank sorfalat a kerítés helyett.
 • cikkünk a témában:

  Sérthetetlenül is lehet engedetlenkedni

  A képviselők ellen csak az Országgyűlés engedélyével léphet fel a rendőrség, de a kordonok elbontását megakadályozhatták volna a rendőrök.
 • Pénteken nem sokkal dél előtt mintegy háromszáz szimpatizáns és érdeklődő állt a Kossuth tér körül, ahol egyre gyűlt a tömeg. Néhány parkoló autóra Árpád-sávos és nemzeti lobogót erősítettek. "Aki magyar idejön!" jelszó skandálásával próbálták csoportba szervezni az embereket. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője úgy nyilatkozott, hogy február 25-ig van területfoglalási engedélyük a Kossuth Lajos térre, szerinte akár már most is visszatérhetnek ide. Hozzátette, nem zárkóznak el a Fidesszel való közös demonstrációtól sem. Időközben a rendőrség lezárta a Kossuth Lajos térre vezető összes utcát, és leállították a forgalmat a Parlament épülete előtt az alsó rakparton is. (MTI)

 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szili Katalin házelnökkel tanácskozik, jelentette parlamenti tudósítónk. A miniszterelnök azután érkezett meg Szili Katalin dolgozószobájába, hogy véget ért a parlamenti pártok egyeztetése a költségtérítési rendszer átalakításáról.
 • "Ez a fideszes politika megbélyegzi a magyar jobboldalt, eltakarja a kormányzati hibákat, és ezzel csak a kormány és Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja - közölte az MDF elnöke, Dávid Ibolya. - A Fidesz lebontott egy kerítést, de ezzel egy falat húzott a törvényes megoldások és az általa támogatott agresszív politika közé." A közlemény szerint két ellenzéki politika van ma Magyarországon: az egyik a törvénytelen magatartás és önkényeskedés, a másik, a középosztály megerősítését szolgáló, építő politika. Az MDF várja a felelős fideszes politikusok elhatárolódását. (MTI)

 • A német DPA jóvoltából már a világsajtó is értesült a legfrissebb magyarországi fejleményekről. A mértéktartó beszámoló a tényekre koncentrálva Orbán Viktor és a Fidesz közleményeit tolmácsolja, a rendőrség és a kormány még nem nyilatkozott a DPA-nak.
 • Rendőrök elkezdték visszaépíteni a korábban szétszerelt kordont.
 • A térre időközben legalább félezer rendőr érkezett, a távirati iroda helyszínen lévő tudósítói egy rendőrségi autóbusz mellett, hét csapatszállító teherautót és legalább negyven járőr személygépkocsit számoltak össze. A rohamsisakos rendőrök gázálarctáskával vannak felszerelve, többségük egyéni védőfelszerelést, golyóálló mellényt visel. Az elbontott fémkerítés helyén ők alkotnak élő kordont a tér körül. A helyszínen megjelent számos műholdas közvetítő kocsi, televíziós stábok forgatnak. A gépjárműforgalom rövid szünet után ismét megindulhatott. A BKV villamosai folyamatosan közlekedtek a Kossuth Lajos téren.


 • Orbán bont
 • "Remélenm, hogy Gergényi még ma este beadja a lemondását, főleg akkor, ha a korábbi törvénytelenségeit egy újabbal tetézi, és visszaépítteti a kordont" - válaszolta Kövér László fideszes választmányi elnök arra a felvetésre, hogy szerinte mi lesz a következménye az akciónak. Arra a kérdésre, hogy miért pont most bontották le a kordonokat, Kövér László azt mondta, megunták, hogy ide-oda mutogatnak ebben az ügyben. "Miután már senkinek nem tetszett, se Szili Katalinnak, se Gyurcsány Ferencnek, úgy gondoltuk, hogy bár nem mi dolgunk, de elvégezzük a munkát, és nem számoljuk fel azt a munkabért, ami ezért járna." A pénteken 10 órára meghirdetett frakcióülés résztvevőit nem értesítették előre, hogy mire készülnek. A politikusok egy névre szóló papírt kaptak, amikor a Kossuth szoborhoz vonult a frakció, ebben közölték, hogy a kordonok bontása lesz a feladat, és arról is tájékoztatták őket, hogy kinek a csoportjában kell majd "dolgozniuk". (MTI)


 • Video a bontásról
 • Páran megpróbálták megakadályozni a kordon visszaépítését, de a rendőrök ellökdösték őket.
 • Az amerikai AP is hírt adott a parlamenti kordon elbontásáról. Az AP tudósítását már átvette a New York Timesszal szimbiózisban élő International Herald Tribune is. Az AP a Fidesz álláspontja mellett Danks Emese kormányszóvivő reakcióját is közli, illetve azt is, hogy a rendőrség számít a Fidesz együttműködésére a tér békéjének megőrzésében.
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány: Több, mint káros ami történt

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint senki sem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. A kormányfő több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a rendet meg kell őrizni; és az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

  Szili Katalin annyit közölt újságírókkal, sajnálja, hogy idáig fajultak dolgok, és emlékeztetett rá, hogy ő többször is érdeklődött a rendőrségnél, mi szükség van a kordonra, de közbenjárására sem bontották el.

 • A kormánynak elvi álláspontja van: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, áll a kormányszóvivő közleményében. Ez a kötelessége minden állampolgárnak, függetlenül attól, hogy képviselő vagy sem.

  A rendőrség jogszerű intézkedéseivel szembeni fellépés jogszerűtlen. Egészen addig, amíg a rendőrség valamely intézkedéséről a bíróság ki nem mondja, hogy jogszerűtlen, a törvényesség és a közbizalom alapján jogszerűnek kell tekinteni. Véleményezni lehet a rendőrség intézkedését, önbíráskodásnak azonban helye nincs. A rendőrség az adott kérdésben is jogszerűen fog eljárni és megteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kell tennie, áll Danks Emese közleményében.

 • A rendőrök leállították a Kossuth tér környékén a forgalmat. Munkatársunk szerint immár pár száz ember gyűlt össze a téren. A kordont gyakorlatilag már csak a parlament előtti parkolónál nem építették vissza. Olyan hírek keringenek a téren, hogy berendelték a szabadnapos rendőröket.
 • Elenyésző számú rendőrön van jól látható azonosító a Kossuth téren, jelentette helyszíni tudósítónk. A REBISZ egységein nincs azonosító, holott ősszel már nagy számban használták is.
 • Élőláncot kezdtek vonni a Kossuth téren a spontán demonstrálók, akik a rendőrsorfalnak hátat fordítva kapaszkodnak egymásba, és azt állítják, nem hagyják, hogy tovább épüljön a kordon.
 • A társadalmi béke érdekében a Kossuth teret vissza kell adni a népnek, különben ismét vér folyik a pesti utcákon és áldozatok is lesznek, jelentette ki Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a Parlament előtt. A társadalmi békét nem lehet visszaállítani úgy, hogy a magyar néptől ismét elzárják azt a területet, ahol véleménynyilvánítási szabadságát és a gyülekezéshez való állampolgári jogait gyakorolhatja. Gonda kijelentette, hogy a rendőrökön ismét nincs azonosító jelvény, ezért nem akarnak "együttműködni a karhatalommal", és a társadalmi béke érdekében Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitánynak, Bene László országos rendőrfőkapitánynak, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a mai napon távoznia kell posztjáról. "A Kossuth tér a miénk, és vissza akarjuk, vissza is fogjuk kapni" - jelentette ki Gonda László.
 • A Kossuth téren nyugodt a hangulat, a tér körül újra kordon húzódik, mögötte 100-150 rendőr pihenőállásban figyeli a tünetőket. A 200-250 fős lézengő tömeg fele élőláncot alkot az Alkotmány utca szájánál a rendőrsorfal előtt, a parkolónál nincs kordon. A környék a forgalom elől le van zárva.
 • A Kossuth tér lezárása miatt több BKV-járat is elterelt útvonalon közlekedik.
 • Csak a kordonelhurcolási pánikban kirendelt nagyszámú rendőri egységek tagjain nem volt azonosítószám, a kordon mögött felsorakozó 100-150 rendőr sisakjának hátulján van valami látható kód.
 • A Kossuth tér lezárása törvénysértő, azonban a rendőrséggel szemben is csak jogszerűen lehet fellépni, egy jogállamban biztosítottak a jogorvoslati lehetőségek, ezeket ki kell meríteni, ismertette a Hír TV-ben Schiffer András a Társaság a Szabadságjogokért véleményét a péntek délelőtti eseményekről. Szerinte a magyar jogállamban okozott kárt súlyosbítja a Fidesz lépése. A rendőrség hallgatását elfogadhatatlannak tartja.
 • "A politikai tiltakozás sajátos típusa a fejlett polgári demokráciákban. Nincs általánosan elfogadott fogalmi meg­ha­tá­ro­zása. Többnyire azt a szándékos, nyilvános és erőszakmentes, ugyanakkor jogellenes cselekvést jelenti, amelynek célja nem az adott ország teljes jogrendjének, hanem bizonyos jogi normáknak, ill. a kormány politikájának a megváltoztatása egy magasabb rendűnek tekintett erkölcsiség és igaz­sá­gos­ság alapján. Alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a úgymond a ren­del­ke­zés­re álló jogállami eszközökkel a cél már nem érhető el és ha nem származik belőle nagyobb sérelem, mint amelyet el akar hárítani." (Forrás)
 • "Elítéljük a rendbontó provokációt" - áll a Munkáspárt 2006 közleményében. Szerintük a kordon lebontása példátlan lépés jogsértő és politikailag provokatív volt. "Nyílt felhívás a rendbontásra és törvénytelen kormányellenes tüntetésekre." A Munkáspárt 2006 tiltakozik a politikai provokáció és rendbontás ellen.
 • Tragikus határponthoz érkezett a Fidesz, mert soha nem volt még példa arra, hogy képviselők jogsértést kövessenek el, és nem is buzdíthatnak erre, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az eredetileg más témában összehívott ötpárti egyeztetés után újságíróknak a Parlamentben. Úgy látja, a Fidesz az utcai politizálását választotta, és letért a törvényhozói kötelezettségek útjáról, "az utcai konfrontáció útjára lépett, és már nem csak buzdítóként". A magyar alkotmány súlyosan tiltja az önbíráskodást, ez az volt, mondta Lendvai.
 • Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, furcsának tartja, hogy a törvényalkotók maguk alkalmazzák a polgári engedetlenséget, "ezzel olyan mintát sugallva az ország polgárai felé, hogy ez egy bevett, jogkövető magatartás". Nem lehet jogsértést jogsértéssel megoldani, hangoztatta, hozzátéve: ez jogsértő magatartás.
 • Az igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői elbontották a Parlament előtti fémkordont. Petrétei József közölte, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben. Petrétei felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat, és arra, hogy a törvény jogorvoslati lehetőséget biztosít, ha valaki nem ért egyet egy döntéssel.

 • A Magyar Helsinki Bizottság a napokban fordult az országos rendőr-főkapitányhoz a kordonnal kapcsolatban, a kordon elbontása ugyanakkor alááshatja a jogállamiságba vetett hitet. Erről Kádár András Kristóf, a jogvédő szervezet társelnöke nyilatkozott a Hír tv-ben. A Fidesz kordonbontását szerencsétlen üzenetnek tartja, hiszen az ellenzéki politikusok fel tudnának lépni a jog eszközeivel.