Tüntetések a Kossuth téren

2007.02.02. 13:44

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kordongyűrű bezárását incidensek előzték meg. A tömeg próbálta a kordonokat szétszedni, két-három helyen ideiglenesen ezt sikerült is, a rendőrök azonban visszalökdösték a demonstrálókat. Néhányan linzert, kekszet dobáltak a rendőrök felé. Egy fiatal férfi a tüntetés legnagyobb árpádsávos zászlójával - kihasználva egy rést - berohant a tér közepére, és a demonstrálók felé fordulva meglengette a zászlót, de két-három rendőr kilökte a kordonon túlra. Az incidensek miatt újabb 60-80 rendőr érkezett a parkolóba.
  • cikkünk a témában:

    Orbán: Nem bújunk a mentelmi jog mögé

    "Ebből lesz egy jogi vita, de ezzel nekünk nem kell foglalkozni. (...) Mi egy dolgot tudunk, mi nem tagadjuk le, amit csináltunk, hanem vállaljuk: lesz, ami lesz" - mondta Orbán Viktor a Fidesz frakcióülésén az Országház Felsőházi termében. A Fidesz elnöke szerint a kormány helyezte magát a törvények fölé azzal, hogy a rendőrséget az alkotmányos szabályok megsértésére bíztatta.
  • A "tavaszi hadjárat" megkezdését jelentette be közleményében "az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja "példamutató történelmi tettet hajtott végre, amikor polgári engedetlenség keretében lebontotta a Parlament épülete köré emelt - a posztkommunista rendőrállam jelképeként számon tartott - vaskerítést". A közlemény szerint külön köszönet illeti Orbán Viktort, hogy "visszatért a rendszerváltás demokratikus hagyományaihoz és gondolatához".
  • Rendőrségi rabszállító járművek érkeztek a Kossuth térre, munkatársaink szerint a 100-120 rendőr várakozik a Parlament parkolójában. Jól láthatóan teljesen különböző rendőri egységektől érkeztek az egyenruhások.
  • Morvai Krisztina, az október 23-i budapesti erőszakos eseményeket vizsgáló civil jogászbizottság társelnöke szerint a kormány kézi vezérléssel kívánja irányítani, és brutalitásra, jogellenességre bújtja fel a rendőrséget. A jogász Petrétei József igazságügyi miniszternek és Bene László országos rendőrfőkapitánynak címzett nyílt levelében felhívja a figyelmet a kormányszóvivő pénteki nyilatkozatára, amelyben - mint írja - Danks Emese "fenyegetően jelentette be: a rendőrség minden eszközt bevet a demonstrálókkal szemben". (MTI)
  • A téren egy önjelölt szónok arra buzdította az egybegyülteket, hogy SMS-ben toborozzanak további tiltakozókat. Az akciót a Kossuth tér visszatér skandálással üdvözölte a tömeg.
  • A képviselők nem polgári engedetlenségi akciók szervezésére kaptak felhatalmazást a választóktól, hanem hazánk jövőképességének megteremtésére, közölte pénteken a gazdasági miniszter, aki párbeszédet, egyeztetést kezdeményez az ügyről. A liberális politikus felvetette, hogy tárgyalóasztal mellett állapodjanak meg a pártok arról, hogy a parlamenti demokrácia keretein belül miképpen bonthatnák le a félelem és a Parlament kordonjait egyszerre. (MTI)
  • A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előrehozott választásokat szoktak tartani, jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere pénteken a Hír televíziónak adott interjújában "A magyar alkotmány szűkre szabja azt, hogy mikor lehet új választásokat kiírni (...), hol a határ, ameddig a kormány a felelőtlenségében és az ország tönkretételében elmehet" - mondta Martonyi.
  • Hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek, közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután a frakcióvezetőkkel és a miniszterelnökkel egyeztetett pénteken. Szili emlékeztetett arra, hogy a parlamenti frakciók hetek óta egyetértenek arról, hogy szükségtelen a kordon a parlament körül, és emiatt már több levelet is írt azoknak az illetékes szervekhez, amelyek dönthetnek arról, hogy fenn kell-e tartani a műveleti területet.
  • Politikai elemzők tavaszra várták a kormányellenes tüntetések folytatását. A kormányellenes erők felújították az ötven évvel ezelőtti jelszót, a MÚK-ot (márciusban újra kezdjük). Most úgy tűnik, hogy a papírformát elborítva februárban elkezdődhetnek a demonstrációk. Kérdés, hogy most is HUKUK lesz-e a kormány válasza?

  • Forrás: loal.sg.hu
  • Fideszes képviselők a Hír tv-nek azt mondták, hogy újra szétszedik a Parlament körüli kerítést, ha visszaépítik.
  • "A lezárt, Magyarország polgárai számára elérhetetlen Kossuth tér a jogállamiság mellőzésének egyik legfelháborítóbb példája, évtizedekkel veti vissza a magyar demokráciát" - áll a Fidesz európai parlamenti küldöttségének közleményében. A közlemény szerint a fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselők a demokratikus szabadságjogokért álltak ki akciójukkal, mivel ezt megelőzően írásban, felszólalásokban, tiltakozásokban eredménytelenül kérték a kordon eltávolítását. (MTI)
  • Közleményben üdvözölte a Fidesz Kossuth téri kordonbontását pénteken a Jobbik Magyarországért Mozgalom, és vezetője mindenkit a Kossuth Lajos térre hívott. "Egy lopakodó diktatúra ellen eréllyel és bátran kell fellépni. Arra kérünk most minden magyar embert, hogy egy valódi rendszerváltozás és az új választások kikövetelése céljából jöjjön ki a Kossuth térre, hogy újra együtt követeljük a Gyurcsány rezsim távozását" - állt a közleményben.
  • Pokorni Zoltán nem volt ott a Fidesz-frakció kordonbontási akciójánál. Mint megtudtuk, a fideszes poltikus betegség maitt maradt ki az eseményből.
  • A Kossuth téren egyre többen vannak, sokan érkeznek vidékről. Néhányan egy megafonba beszélve szónokolnak.
  • A rendőri vezetők a helyzet megoldása érdekében tanácskoznak, mondta az Indexnek Jármy Tibor, a BRFK szóvivője, de ennél többet nem volt hajlandó mondani.
  • Tudósítónk az alábbi párbeszédre lett figyelmes, egy, a téren gyülekező (TGY) és egy, a téren áthaladó (TÁ) hatvan év körüli kisnyugdíjas asszony között:

    TGY: (a rendőrök felé): A katonák takarodjanak a térről!
    TÁ: (TGY-nek): Inkább ti takarodjatokel a térről!
    TGY:: Te takarodj el, kommunista kurva!
    TÁ:: Kommunista kurva a kurva anyád!

  • cikkünk a témában:

    Szombaton viharos szél érkezik

    A hét végén felhőátvonulás és északi szél zavarhatja meg az enyhe tavaszi időt.
  • "Egy törvénytelen, szabálytalan, polgári jogokat sértő intézkedéssel szemben azt is vállaljuk, hogy a törvényt megszegjük, így az alkotmányos jogokat a helyükre visszaállítjuk" - magyarázta sajtótájékoztatóján Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, hogy mit értenek polgári engedetlenség alatt. Szájer bejelentette, hogy ő és képviselőtársai lemondanak mentelmi jogukról. "Magyarországon több mint száz napja a gyülekezési jog volt veszélyben" - mondta Szájer. A Kossuth tér lezárásával a kormány és a rendőrség akadályozta a gyülekezési jogot, és a törvény főlé helyezte magát. Szájer szerint a Fidesz nem tüntetni, hanem a jogokat helyreállítani volt a Kossuth téren.
  • "A kormány gyáva és sunyi, a rendőrség mögé bújva önkényesen korlátozta az emberek alapjogát" - jelentette ki Szájer József. Az őket jogszabálysértéssel vádló kormánypárti megszólalásokra reagálva közölte, hogy vállalják a következményeket, bár kétségbe vonta, hogy bármi törvényelleneset tettek volna. Szájer kétségbe vonta azt is, hogy bármi indoka lehetne a Kossuth tér lezárásának, hiszen azok az állam- és kormányfők és azok a királyok, akik miatt annak idején lezárták, már három hónapja hazamentek.
  • Kósa Lajos korábban rögzített polgármesteri programja miatt nem volt ott pénteken a Fidesz országgyűlési frakciójának ülésén. Kósa elmondta, hogy amikor ismertté vált a frakcióülés időpontja, már nem tudta átszervezni programját. Debrecen polgármestere azt is elmondta, hogy nem tudta, milért hívták össze a frakciót, így a Kossuth téri kordonbontás tervéről sem értesült. Kósa arra a kérdésre, hogy nem azért maradt-e távol a frakcióüléstől, mert nem értett egyet az akcióval, megismételte, hogy nem is tudott róla. (MTI)

  • Sárgával a kordon demarkációs vonala (Forrás: Google Maps)
  • A héten megkezdődött a lovas rendőrök és lovaik kiképzésre. Egy hétfői hír szerint a lovaknak most elsősorban a városi körülményeket kell megszokniuk, azt, hogy villamosok, buszok között kell dolgozniuk, illetve, hogy nagyobb tömeg veszi őket körül. Az állatoknak emellett meg kell szokniuk az egyenruhás rendőrök közelségét is, ezért - a csapatszolgálati egységekkel közösen - összehangolt tömegoszlatási feladatokat is gyakorolnak majd.
  • A Fidesz kordonbontó akciója nem polgári engedetlenség, hanem szembeszegülés a jogszabályokkal, nyilatkozta Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár. A polgári engedetlenség nem egzakt jogi fogalom, hanem a tiltakozásnak akkor alkalmazott formája, amikor olyan súlyú erkölcsi probléma tapasztalható, ami az alkotmányos rendszer alapjait érinti, és a jog eszközeivel nem oldható meg. Polgári engedetlenséget jogállamokban és nem jogállamban egyaránt alkalmaznak. A jogászprofesszor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Kossuth téri kordon nem a kormány intézkedésére került a Parlament köré, hanem rendőri intézkedésre. A kordon felállítása ellen van jogszerű fellépési lehetőség, jogi eszköz, például a budapesti rendőrfőkapitány intézkedését az érintettek panasszal támadhatják meg.
  • Az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) kormányzó tanácsának hétfőn kezdődő kenyai ülésére utazik Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Nairobiba.
  • cikkünk a témában:

    Orbán és Szájer találta ki a kordonbontást

    A Fideszesek most lemondanának mentelmi jogukról, a kordonbontás előtti viselkedési útmutatóban viszont azt ajánlották, hogy arra hivatkozzanak.
  • Rogán Antal, Áder János, Pokorni Zoltán és Kósa Lajos sem volt ott a Fidesz délelőtti akcióján. (Pokorni betegség miatt marad távol, Kósa pedig nem tudott a tervről.)
  • Újabb két ügyben született határozat az őszi, fővárosi zavargásokkal összefüggésben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken, közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A bíróság pénteken három férfi ügyét tárgyalta, egymástól függetlenül. A szabálysértési eljárások rendzavarás miatt indultak, és mindhárom október 23-áról 24-ére virradóra történt. Az egyik ügyben a bíróság a tárgyalást tanúmeghallgatás céljából áprilisra elnapolta. A másik ügyet a bíróság szabálysértés hiányában megszüntette. A harmadik ügyben figyelmeztetésben részesítette az eljárás alá vont férfit. A végzés jogerős. (MTI)