Tüntetések a Kossuth téren

2007.02.02. 19:13

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz az önbíráskodás útjára lépett, és lebontotta a Kossuth téri kordonokat. Erről Burány Sándor, az MSZP újonnan megválasztott budapesti elnöke beszélt pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Burány Sándor azt is megengedhetetlennek tartja, hogy azok a képviselők, akik esküt tettek a jogszabályok betartására, fittyet hánynak rájuk, és személyesen vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért. (MTI)
  • A fővárosi Kossuth téren erős a rendőri készültség. A térhez közeli Honvéd utcában pénteken kora este két vízágyús teherautót láttak járó motorral, közöttük parkol egy nyitott rendőrségi terepjáró, amelyre könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezést szereltek. Legalább kilencszáz rendőr vonult fel a Kossuth térre. A Parlament északi oldalán kialakított ideiglenes állomáshelyen lovas rendőröket is látni. A Parlament északi parkolójában nagyon sok a rendőr, a távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy három fehér turistabuszból éppen szálltak ki a rendőrök, és a buszok poggyásztartóiból pajzsokat vettek elő, testvédő mellényeket és lábszárvédőket vettek fel. További két Ikarus busszal is rendőrök érkeztek. A helyszínen mentő is várakozik, a tudósítók lószállító járművet is láttak. A kordon mögött tömött sorban állnak a rendőrök. A rendőrök többsége sisakot visel, ezek jelentős részén azonban nem látható azonosító szám. A környék utcáiban rendőrök járőröznek. (MTI)
  • Rogán Antal V. kerületi polgármester a Hír tévében türelmet kért mindenkitől. A kormánytól azt kérte, hogy a következő 48 órában tanúsítsanak türelmet, a tüntetőktől pedig azt, hogy legyenek figyelemmel arra, hogy emberek is élnek a környéken, ezért éjfél után hangosítást már ne használjanak. Rogán kifejtette, hogy törvénytelennek tartja azt, amit a kormány száz napja csinál a Kossuth téren. Beszélt arról is, hogy a főpolgármestert arra kéri, a Kossuth teret (a tér felügyeletét) adja át az V. kerületi önkormányzatnak. Közölte, hogy felelősséget is vállalna a téren történtekért, ha megkaphatná a felügyeletet. "A békés szó az egyetlen eszköz, ami a kezünkben van" - mondta.
  • cikkünk a témában:

    A cseh kormányfő beintett az ellenzéknek

    A pénzügyminiszter Topolánek védelmére kelt, az ellenzék kinevette.
  • Kisebb rendőri csoportok bevetésre várakozva állomásoznak a Szabadság tér körülötti utcákban.
  • A Kossuth térnél az Alkotmány utca torkollatánál állnak szellősen az emberek, az októberben már megszokott lézengés van. A "Gyurcsány, takarodj!" és "elkúrtad!" a leggyakrabban skandált jelszó. Árusok még sehol.
  • A forradalmat élteti egy akcionista művész, aki szenteste már misét celebrált a Kossuth téren. Tudósítónk szerint a művész raccsol, mint Hiller István.
  • A Kossuth téri kváziplébános szerint a Fidesz azért tette, amit tett, mert megérezte a forradalom szelét. "Gyurcsány, takarodj!, ez a két szó az életet jelenti most" - mondta.
  • A Kossuth tér környéki kocsmák megteltek, egyik munkatársunknak az Arany János utca Nádori utca sarkán lévő Terv presszóig kellett mennie, hogy üres helyet találjon.
  • A Fidesz üdvözli, hogy a köztársasági elnök megszólalt a magyar embereket a szabadságuktól elválasztó Kossuth téri vasfüggöny ügyében. "Üdvözöljük, hogy a köztársasági elnök is alkotmányosan aggályosnak minősítette a parlament előtti terület emberek elől való elzárását" - olvasható a párt közleményében. "Meggyőződésünk, hogy ma a parlament előtt egy alkotmány- és jogsértő állapotot számoltunk fel, és helyreállítottuk a törvényességet" - írja Szájer József, aki arra nem reagált a közleményében, hogy Sólyom László jogellenesnek nevezte a fideszes kordonbontást.
  • Egy székelyként felkonferált ember, akit október 23-án arcon lőttek, kötél általi halált követelt Gyurcsánynak, majd hosszasan kommunistamajmozott, kicsit másikfajtázott.
  • Megjelentek az első mozgóárusok a Kossuth téren. Az egyik árus 500 forintot kér egy kihült kürtőskalácsért, a másik perecet árul. Munkatársunk látott egy radikális csőcselék feliratú mellényt is.
  • "A rendetlenség elfogadhatatlan, erre tanítjuk a gyerekeinket az iskolában, meg otthon" – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV esti műsorában, ahol a héten ötödször szerepelt, hogy a reformokat magyarázza. A köztársaság miniszterelnökeként az a dolga, mondta, hogy fenntartsa a rendet. Megad mindent a magyar rendőrségnek, hogy a törvényben foglalt kötelességeinek eleget tegyen. "Ez elsősorban kulturális, morális, politikai kérdés. Hogy nincs önbíráskodás."
  • Az ATV-n a Friderikusz Most visszatért a rendes kerékvágásba. A héten már ötödször a stúdióban vendégeskedő, iruló-piruló Gyurcsányt most éppen négy szakértő dicséri agyba-főbe.
  • Székesfehérváron tizenkét ember gyűlt össze, és bejelentett tüntetésen a kormány lemondását követelte. (MTI)
  • Télvíz idején éjfélkor fütyültek a rigók, tudtuk meg egy szónok előadásából. A téren unatkozunk, csupán egyik kollegánk kutyájának felbukkanása okozott izgalmakat.
  • Szegeden negyven ember követelte a kormány távozását és demokráciát pénteken este a belvárosban. A tüntetők hét óra körül a városházánál gyülekeztek, majd nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengetve, kormányellenes és a Kossuth térieket éltető jelszavakat skandálva vonultak a Móra Ferenc Múzeum épülete elé. A be nem jelentett demonstrációt néhány rendőr biztosította, de nem avatkoztak közbe. (MTI)
  • Pécsen százan demonstráltak. A város Széchenyi terére vonuló, nemzeti és árpádsávos zászlókat lengető tüntetők Gyurcsány Ferenc és minisztereinek lemondását követelték, valamint szolidaritásukról biztosították a budapesti Kossuth téren demonstrálókat. A pécsiek hazafias dalokat hallgattak, énekeltek, a szónokoktól pedig megtudhatták, hogyan kell viselkedni azokban az esetekben, amikor polgári engedetlenséget tanúsítanak. (MTI)
  • Debrecen főterén pénteken este - csakúgy mint több mint 130 napja minden nap - Gyurcsány Ferenc és kormányának azonnali távozását követelték a tüntetők. A Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál százan gyűltek össze. (MTI)
  • Váltás van a rendőröknél, ezért a kordonnál körülbelül 50-en ordibálnak, 150-en meg nézik. A többiek István, a királyt hallgatnak a hangszórókból.
  • A Kossuth téren az egyik szónok arról beszél, hogy szerinte a rendőrök oszlatni készülnek. A tüntetők hamarosan megvitatják, hogy maradjanak vagy menjenek.
  • A tüntetők egy része a "nem megyünk mi innen el" felkiáltással fejezte ki szándékát, többen viszont arról pusmognak, hogy inkább szombat délelőtt megnézik, tényleg bontja-e Orbán a kordont.
  • "2006 év végére a Magyar Köztársaság működőképességének végső határára jutott, a társadalom mély erkölcsi válságba jutott, a gazdaság katasztrofális helyzetben van" - áll azon a szórólapon, amelyen a Kossuth téren osztogatva "az igaz országért" országos blokádot hirdetnek február 17-ére. Követelik a kormány lemondását, a kialakult gazdasági helyzetért felelős politikusok felelősségre vonását. Szervezet, név, aláírás nincs a szórólapon, csak egy e-mail cím és egy telefonszám.
  • A tömegben az a pletyka terjed, hogy Orbán Viktor és a fideszes képviselők szombat délelőtt újra a térre mennek, és ismét szétbontják a rendőrségi kordont.
  • A rendőrség felszólította a maradék tüntetőket, hogy távozzanak. A százfőnyi csoport hangos üvöltések közepette eleget is tett a felszólításnak. A harminc-negyven fős kemény mag az Alkotmány utca felé futva távozott. Azt a pár embert, aki nem ment magától, a rendőrök kiszorították. A tér percek alatt kiürült. Ezután a rendőrség az Alkotmány utcán megindult a rendőrsorfal, előttük vagy húsz tüntető.
  • Az Alkotmány utca és a Bajcsy Zsilinszky utca kereszteződésénél az Irish Pub közönsége érdeklődve nézi, amint a rendőrök harminc-negyven tüntetőt kettéválasztanak. A rendőrök erejük biztos tudatában nyomulnak előre, kényszerítő eszközöket nem alkalmaznak.
  • Információink szerint reggeltől egy tüntetőt sem engednek vissza a Kossuth térre. Nem megerősített híreink szerint az október 23-ihoz hasonló zár lesz a tér környéken.
  • A rendőrök a Nyugati téren terelgetnek húsz-harminc, zömében ittas fiatalt. Az éjszakai forgalom zavartalan.
  • A rendőrök a tüntetők kiszorítása után elkezdtek egy második kordonsort felhúzni a Parlament előtti parkoló köré, ami arra utal, hogy szombaton nem fogják visszaengedni a demonstrálókat.
  • A maradék 10 tüntető a Nyugatinál elvegyült az éjszakai buszra várakozók között. A rendőrök pedig szerényen meghúzták magukat a Skála Metró sarkánál.

    Vége