Orbán látogatása előtt feloszlott a balatonfüredi képviselő-testület

2000.07.28. 22:51
Feloszlatta önmagát Balatonfüred önkormányzatának képviselő-testülete, ami csak azért kínos, mert Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 5-én adná át a település első emberének a millenniumi zászlót. Márpedig a testület feloszlásával a polgármesteri tiszt is megszűnik, és a város eddigi vezetője csak ügyvezetőként intézheti a település ügyeit. A Miniszterelnöki Hivatalban még nem tudják, a kialakult helyzetben elmegy-e a kormányfő az üdülővárosba, a feloszlatott testület tagjai azonban továbbra is szeretettel várják a miniszterelnököt.
Balatonfüred polgármestere számára "teljesen nyilvánvaló", hogy "szándékosan", "tudatosan" időzítették a képviselő-testület feloszlatását indítványozók ezt az "akciójukat" a miniszterelnök balatonfüredi látogatása előtti napokra - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Pálfy Sándor. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis - a tervezett program szerint - augusztus 5-én délután adja majd át a balatoni üdülővárosnak a kormány emlékzászlóját.

- Egyéni érdekek és politikai játszmák motiválták a testület feloszlatására tett indítványt, illetve a feloszlatás megszavazását. A nagyobb hatás érdekében azonban szándékosan "dobták" ezt be egy héttel a kormányfő látogatása előtt, s az sem érdekelte őket, hogy ezzel a városuknak okozzák a legnagyobb bajt, s hozzák rossz hírbe a településüket - vélekedett a polgármester.

Erdős Ferenc, a testület feloszlatását indítványozó képviselő a távirati irodának nyilatkozva viszont tiltakozott a polgármester ezen állítása ellen. Elmondta: már tavaly augusztusban, majd az idén márciusban is interpellált, mert szerinte a polgármester többször is önhatalmúlag járt el különböző ügyekben. - ,,Most júliusban pedig egy olyan bizonylat került a kezembe - mondta a képviselő -,,amely nyomán arra az elhatározásra jutottam több képviselőtársammal együtt, hogy tovább már nem szabad várnunk. Hozzátette: a "miniszterelnököt nagy szeretettel várja a város és természetesen annak valamennyi képviselője".

Az csak a jövő héten derül ki, elmegy-e a kialakult helyzet ellenére Balatonfüredre Orbán Viktor - tudatta az Index érdeklődésére a kancellária sajtóosztálya. A kormányfő ugyanis egyelőre nyaral, így nem tudnak egyeztetni vele a teendőkről.