Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Folyamatosan romlik Gyurcsány megítélése

2005.04.22. 19:24
A Magyar Gallup Intézet április 14. és 20. között végzett közvélemény-kutatása szerint mélypontra süllyedt a vezető kormánypárt támogatottsága. Eközben a Fidesz támogatóinak aránya gyakorlatilag nem változott. A bizonytalanok, választáson részt venni nem szándékozók a teljes népesség 41 százaléka.

A Gallup felmérése szerint az MSZP tábora a februári és márciusi 24 - 24 százalékkal szemben szignifikáns értékben lecsökkent 19 százalékra. Ennél alacsonyabb értéket (18%) az elmúlt 6 év során csak a múlt év októberében mértek.

Tizenkét százalékra nőtt az ellenzék előnye

Ennek hatására az év eleje óta 6-8 százalékos ellenzéki előny április végére 12 százalékosra nőtt, a Fidesz támogatottsága április közepén a teljes felnőtt népesség körében 31 százalékos volt. Az SZDSZ 3, a Munkáspárt 2, míg az MDF tábora a MIÉP és a Centrumpárthoz hasonlóan 1 százalékos volt.

A valamilyen pártot választók és a biztos szavazó pártválasztók körében az SZDSZ elérte az ötszázalékos küszöbértéket, a Fidesz tábora pedig - elsősorban annak hatására, hogy relatíve biztosabbak lettek támogatói -, a biztosan szavazó pártválasztók között elérte az 55 százalékot.

Öt hónap alatt 28 százalékkal nőtt a Gyurcsánnyal elégedetlenek tábora

A miniszterelnök tevékenységének megítélésében azok aránya, akik pozícióba kerülésekor már véleményt formáltak és bizalmat előlegeztek neki, gyakorlatilag nem változott. November óta minden hónapban egy kivétellel, ahogy most is, a megkérdezettek kerek egyharmada (33%) ítéli meg tevékenységét pozitívan.

Ezzel szemben, azok aránya, akik elégtelennek tartják miniszterelnöki tevékenységét, ugyancsak november óta minden hónapban szignifikánsan növekszik. A novemberi 23 százalékkal szemben az elmúlt hónapban 47% volt az elégedetlenek aránya. Április végére ez az arány tovább növekedett és mostanra már a megkérdezettek 51 százalékát teszi ki ez a tábor.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 áprilisában 1011 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2005. április 14. és 20. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigálták. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 5,4%.