Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem érkeztek meg Törökországba a magyar gázálarcok

2003.04.02. 09:40
Egyik minisztérium sem tud válaszolni arra, mi lett a Törökország védelmi felkészülésére felajánlott 2000 gázálarc sorsa. A tárcák egymásra mutogatnak, s a Népszabadságnak török források sem tudták megerősíteni, hogy megérkeztek volna a gázálarcok Ankarába.
Hivatalosan senki nem tud semmit azokról a a gázálarcokról, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel Törökországnak. A kormány március közepén döntött Juhász Ferenc honvédelmi miniszter javaslatára úgy, hogy a gazdaságbiztonsági tartalék vegyvédelmi készletből kétezer gázálarcot, illetve műanyag védőruhát küldünk az Irakkal szomszédosan NATO-országnak. A BM közleményt adott ki a segélyszállítmányról, ebben azonban már gázalarcról szó sem esett.

A Népszabadság megkereste a készleteket kezelő tartalékgazdálkodási kht-t, ott azonban a tulajdonos földművelési tárcához irányították a lap munkatársát azzal, hogy a gázálarchoz tartozó szénszűrők szavatosságával is akadhatnak problémák. Az FVM-nél szintén nem tudtak arról, hogy miért nem küldünk gázálarcokat szövetségesünknek, ennek megválaszolására a HM-et javasolták. A HM viszont az FVM-hez passzolta vissza a labdát. Török források a Népszabadságnak nem erősítették meg, hogy a gázálarcok megérkeztek volna.

A budapesti török nagykövetség listáján takarók, hálózsákok, orvosi eszközök és oltóanyagok szerepelnek. Igaz, ebben a felsorolásban - amelyhez a NATO központilag, az igénylista szerint rendeli hozzá a felajánlásokat - csak a "humanitárius segítségnyújtást" rögzítik, mégis szerepelnek gázálarcok - csak éppen azokat Norvégiából szállították. Hüseyin Diriöz, az ankarai külügyminisztérium szóvivői irodájának illetékese sem tudott arról, hogy megérkeztek volna a magyar gázálarcok.