Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Vegyvédelmi ruhákat ajánlanánk fel Törökországnak

2003.03.10. 17:13
Félmilliárd forint értékű vegyvédelmi felszerelést ajánl fel hazánk Törökország védelmi céljaira. Juhász Ferenc tájékoztatása szerint az eszközöket a külügyi tárca segélykeretéből, vagy az általános tartalékalapból finanszírozzák
A tervek szerint mintegy félmilliárd forint értékben kétezer darab vegyvédelmi öltözéket ajánl fel Magyarország Törökország védelmi céljaira. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a kabinet a szerdai kormányülésen dönt a felajánlásról. Ismertetése szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Tartalékgazdálkodási Igazgatóság keretéből biztosítják ezeket a felszereléseket.

Hozzátette: várhatóan a Külügyminisztérium segélykeretéből, vagy a kormányzat általános tartalékából finanszírozzák a felajánlást. Juhász Ferenc közölte, hogy a gázálarccal is ellátott védőruházatok katonai alkalmazhatósága korlátozott, de polgári hasznosításra kiválóan alkalmasak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a katasztrófavédelmi törvény szabályozza, mekkora készlettel kell rendelkeznie az országnak a lakosság védelme érdekében ilyen jellegű felszerelésből, így a most felajánlott mennyiséget a későbbiekben pótolni kell.