Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Már megint elfoglalták a kisgazda székházat

2004.02.07. 14:56
A behatolók bezárták a portást a fülkéjébe, az este érkező két biztonsági őrt pedig kitoloncolták. Az engedetlen párttagok a vagyon elkótyavetyélését akarják megakadályozni.
Kisgazda párttagok péntek este elfoglalták az FKGP budapesti székházát, szombaton pedig gyűlést tartottak az épületben, szószólójuk az MTI-nek azt mondta, hogy már nem Deák József, hanem Kovács István József Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezető a párt elnöke.

"Tegnap este illetéktelen személyek erőszakkal, biztonsági őrök segítségével behatoltak a pártszékházba" - közölte Bélafi Antal, az FKGP ügyvezető alelnöke az MTI-vel.

Hozzátette: a behatolók - akik "valamikori kisgazdák lehetnek" - bezárták a portást a fülkéjébe, az este érkező két biztonsági őrt pedig "kitoloncolták".

Vagyonvédelem alatt

Az MTI tudósítóját nem engedték be az épületbe. Kaposvári György, a párt országos elnökbiztosa a helyszínen azt mondta az MTI-nek, hogy "birtokba vették és vagyonvédelem alá helyezték" az épületet, ahol jelenleg országos gyűlést tartanak.

A gyűlésen mintegy 180-200 párttag vesz részt. A párt tagjai által meghatalmazott Kisgazda Tanács úgy döntött, hogy "törvényes mederbe sodorja ezt a pártot, és engedetlenségét fejezi ki minden olyan vezetőség ellen, amely nem alkotmányosan és nem a kisgazda tagság által választott vezetőség" - tette hozzá Kaposvári György.

Közölte: azért döntöttek a "házfoglalás" mellett, mert szeretnék megvédeni a párt értékeit, vagyonát, és nem engedik, hogy "elkótyavetyéljék" a pártszékházat.

Kaposvári György elmondta, hogy pénteken 13 órakor kapták meg a Fővárosi Bíróság határozatát, amely szerint már nem Deák József, hanem Kovács István József a párt elnöke. Kaposvári közölte, hogy a Kisgazda Tanács visszamenőleg szeretné elszámoltatni "a nem demokratikusan megválasztott vezetőket".

A jelenleg zajló ülésen egyebek között határoznak arról, hogy jogi útra terelik az ügyet, mert "Deák József olyan tárgyalásokat bonyolít le a kisgazda tagság feje fölött, amelyre nem kapott meghatalmazást" - mondta Kaposvári György.

Közölte, hogy a gyűlésen a párt fegyelmi bizottsága egyhangúlag felfüggesztette több vezető, Deák József, Réti Miklós, Balogh Gyula és Bélafi Antal párttagságát. A tagság megszavazta a párszékház vagyonvédelmét, így azt biztonsági őrökkel őrizteti majd - mondta, hozzátéve: "ha kell fizikálisan és radikálisan megvédjük" az épületet.

Rendőrséggel ürítik ki?

Bélafi Antal az MTI-vel közölte, hogy a rendőrséggel fogják kiüríttetni az épületet. Hozzátette, hogy már pénteken kérték a rendőrök segítségét, akik jártak is a helyszínen, de nem intézkedtek.

Kaposvári György közölte, hogy a Fővárosi Bíróság határozatát a rendőrség is megkapta. Sagyibó Melinda, a BRFK sajtóügyeletese elmondta, hogy pénteken nem volt ok rendőri intézkedésre a székháznál.

Székházfoglalalás számokban

A Független Kisgazdapárt Belgrád rakparti épülete nem először volt helyszíne hasonló akciónak a rendszerváltoztatás óta. 1992. június 11-én több kisgazda vezető "felmentette" Torgyán József elnököt, majd a dolgozószobájába zárta a politikust. A történtek miatt zászlórudakkal felszerelkezett párttagok érkeztek a székházba, hogy a "puccsistákat" eltávolítsák az épületből.

Egy hónappal később, 1992. július 23-án Németh Béla és Cseh Sándor kisgazda vezető és egy közjegyző próbálta meg sikertelenül birtokba venni a székházat.

2002. július 12-én egy párttagokból álló csoport hatolt be az épületbe, őket végül a biztonsági emberek távolították el rendőri segítséggel. 2002. október 11-én a Réti Miklós elnök vezette kisgazdák feszítővassal hatoltak be az épületbe.