Mátyás
-6 °C
1 °C

Az MDF-ben folytatná Gémesi és Sisák

2006.01.30. 13:02
Bár egy ideig úgy tűnt, Sisák Imre és Gémesi György is eligazol az MDF-ből, hétfőn megállapodás jött létre pártjuk és az őket támogató Fidesz-KDNP között. A két politikus elsősorban az MDF jelöltje marad, és a választások után is eddigi pártjukban folytatnák.

Apróbb sikert ért el az MDF Gémesi György és Sisák Imre képviselőjelöltsége ügyében. A Fidesz-KDNP színekben indulni vágyó jelöltek az MDF kérésének megfelelően MDF-Fidesz-KDNP jelöltként indulhatnak, azaz a függetlenségét megőrizni akaró Fórum neve szerepelhet elsőként nevük mellett a szavazólapon.

A két jelölt, akik az Index korábbi hírei és a jelölés körüli hercehurca tanúbizonysága szerint korábban a szakítást fontolgatták az MDF-fel, mostani nyilatkozatuk szerint a jövőben is az MDF frakcióját kívánják erősíteni. Gémesi György Gödöllőn, Sisák Imre pedig a Nógrád megyei Pásztón indul közös jelöltként. Mindkét körzet hagyományosan jobboldalinak számít.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese arra a felvetésre, hogy egy rádióműsorban nem zárta ki, hogy az MDF koalíciót kötne az MSZP-vel, úgy reagált: az MDF önállóan készül a választásokra, és programok mentén kíván együttműködni a következő Országgyűlésben.

"Ez azt jelenti, hogy ha nem fogunk olyan politikai erőt találni, amellyel a programunk összeegyeztethető, akkor vélhetően nem fogunk együttműködni" - jelentette ki az MDF elnökhelyettese, aki szerint a választások előtt másfél hónappal nincs értelme ennek a kérdésnek. Mint mondta, az MDF-nek eredendően nincsenek barátai és ellenségei, így ha találnak olyan politikai partnert, amely hajlandó az MDF programját a kormányprogram szintjére emelni és végrahajtani, akkor meg fogják fontolni az együttműködést.

Jelen ismereteik szerint az MDF jobbközép programja nem igazán illeszthető össze az MSZP baloldali programjával. Ha az MSZP-ben olyan paradigmaváltás történne, hogy a párt önmagát konzervatív pártként definiálná, akkor nyilván olyan helyzet alakulna ki, amelyen el kellene gondolkodni.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint mindig arra törekedtek, hogy az MDF a Fidesz és a KDNP között minél szorosabb együttműködés jöjjön létre, bár "mi el tudtunk volna képzeli még szorosabbat is". A szerződés legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy az MDF, a Fidesz és a KDNP közösen vág neki annak a feladatnak, hogy Magyarországnak új jobbközép kormánya legyen 2006-ban.