Eleonóra
-1 °C
2 °C

Távozik Gergényi főkapitány

2006.11.08. 10:50
Az év végén távozik a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi Péter az Indexnek megerősítette a hírt, és elmondta, december 31-én nyugdíjba megy. Állítólag a miniszterelnököt a rendészeti miniszter szerdán tájékoztatta a főrendőr döntéséről.

Gergényi Péter, Budapest Rendőrfőkapitánya benyújtotta nyugdíjazási kérelmét, erősítette meg a HavariaPress szerdai hírét az Indexnek maga a főkapitány. Az Index hasonló tartalmú kedd éjszakai megkeresésére Gergényi még nem kívánt információt adni a döntésről.

Gergényi galéria - klikk a képre!
Gergényi galéria - klikk a képre!

A hatvanéves Gergényi Péter elmondta, hogy 2006. december 31-én akar nyugdíjba menni. Az Index kérdésére azt állította, hogy az elmúlt hetek eseményei és mostani döntése között nincs összefüggés, "kár fantáziálni".

Gergényi nyugdíjazását a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is jóvá kell hagynia. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt közölte az MTI-vel: Petrétei József tárcavezető még nem vette kézhez a nyugdíjazási kérelmet. A miniszter "a szükséges megfontolással, az indokolt konzultációk után a következő napokban dönt". Mint írták, "a kormány továbbra is visszautasítja a hamis vádakra alapozott, a rendőrség elbizonytalanítását célzó, az egész országnak ártalmas politikai támadásokat".

Az Index információi szerint nem Gergényi az egyetlen, aki a következő hetekben távozik a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői közül, de ezt a rendőrség sajtóosztályán nem erősítették meg. Az Index kormányzati körökből származó információi szerint Gergényi csak az elmúlt napokban hozta meg döntését, részben azért, hogy megelőzze eltávolítását. A rendészeti miniszter csak szerdán délelőtt közölte Gyurcsánnyal a hírt.

Határozott, de túl brutális volt Gergényi

Bár Gergényi Péter állítása szerint nyugdíjazása és a szeptemberi, októberi zavargások miatt elrendelt rendőri intézkedések között nincs összefüggés, nehéz elképzelni, hogy az "ügygazda" budapesti rendőr-főkapitány távozása függetleníthető lenne az elmúlt másfél hónap történéseitől.

Az október 23-ai tömegoszlatásban a humánus szempontokat állítólag az országos rendőri vezetés is számonkérte rajta, és azzal sem voltak megelégedve, hogy érdemi vizsgálat nélkül söpörte le az asztalról a nyilvánvaló rendőri túlkapásokat felhánytorgató kérdéseket. A távozás lehetséges okairól >>

Országos főkapitány is lett volna

Medgyessy Péter 2004 nyarán ki akarta nevezni Gergényi Pétert országos rendőrfőkapitánynak. Kinevezésének híre akkor meglepetést keltett, mert Gergényi főkapitánysága alatt a fővárosban romlott a közbiztonság, illetve korrupcióval gyanúsított, de még el nem ítélt rendőröket rúgott ki, és bejelentett jobboldali tüntetést oszlatott fel.

Gergényi végül nem lett országos főkapitány, mert egy kormányrendelet szerint rendőrfőkapitány csak egyetemi végzettségű személy lehet, és Gergényinek csak főiskolai diplomája volt.

A Belügyminisztérium a kinevezés érdekében hozzá is fogott a kormányrendeletet módosításához, de a munkát már nem kellett befejeznie, mert az időközben megbukó Medgyessy utódjának, Gyurcsány Ferencnek más elképzelései voltak, és nem akarta Gergényit országos rendőrfőkapitánynak.

A Fidesz szerint a budapesti rendőrfőkapitány nyugdíjba vonulása nem oldja meg az október 23-i események miatt kialakult helyzetet, bár mindenképpen a felelősség beismerését jelenti, mondta Kontrát Károly és Balog Zoltán, az ellenzéki párt két politikusa. Kontrát Károly közölte: a kormány folytatja a hazudozást, a fő kérdéseket megkerüli az ügyben, ezért a Fidesz azt követeli a kabinettől, hogy nevezze meg az október 23-i rendőri brutalitás felelőseit, azokat a parancsnokokat, akik közvetlen utasítást adtak az emberek megtámadására, valamint nyújtson anyagi és erkölcsi kártérítést az ártatlan áldozatoknak.

Gergényi életrajz és hobbi
Gergényi Péter a gimnáziumi érettségi után fényképész szakképesítést szerzett, mégsem szakmájában helyezkedett el, hanem főellenőr-helyettes lett a Garázsipari Vállalatnál. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon 1974-ben ellenőrző járőrként kezdte, aztán közlekedési vizsgáló, nyomozó, vizsgáló főnyomozó volt, majd Érden a bűnügyi osztály vezetője. Közben diplomát szerzett a Rendőrtiszti Főiskolán, derül ki a HVG 2003-as portréjából. A rendszerváltáskor a ráckevei kapitányságon dolgozott, majd Vácra és Csepelre került, ahonnan 1992-ben nevezték ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság főosztályvezetői posztjára. Hajdú-Bihar megyében megbízott főkapitány, Budapesten a belváros és a pályaudvarok főkapitányi biztosa, Nógrádban, Bács-Kiskunban főkapitány, később rendőrségi főtanácsos. Innen nevezték ki 2003-ban Budapest rendőr-főkapitányává. Hobbija a horgászás és a vadászrepülés.