Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Választások előtt az MSZP és a Fidesz politikusai megőrülnek'

2005.11.17. 14:53
A liberális párt szerint a giccsprogram helyett érdemi kérdésekkel kellene az embereket megkeresni. Az SZDSZ szerint ilyen az euró 2010-es bevezetése, az ügynöktörvény, vagy egy hatásos gazdaságpolitika kialakítása.

"Jó lenne, ha a konzervatív és a szocialista oldal befejezné a politikai ötletelést" - mondta Kuncze Gábor a fidesz által nemzeti garanciatörvénnyel és az erre kontrázó szocialista javaslattal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pártelnök beszéde elején üdvözölte a Fidesz teremben jelenlévő megfigyelőit, majd elmondta, hogy a választások előtt a szocialista és a konzervatív politikusok hirtelen megőrülnek.

"Az emberek nem kíváncsiak az ostobaságokra, az elmúlt hetekben azonban csak ilyen ötleteket lehetett hallani a magyar politikában. A mostani javaslatáradat olyan mélypontot jelent, hogy lassan szégyellnie kell magát bárkinek, aki most Magyarországon politizál" - mondta Kuncze.

Már a buszmenetrendet is

Nincs szükség nemzeti garanciatörvényre, nemzeti petícióra, nemzeti vagyonszerződésre vagy nemzeti minimumra. "Lassan már a buszmenetrendet is kétharmados többséggel akarják megszavaztatni, de a fontos kérdésekben mindenki csak hallgat. A liberálisok a nemzeti garanciatörvényt, valamint az MSZP aláírásgyűjtését is giccsprogramnak tekinti" - mondta Kuncze.

Az SZDSZ több fontos kérdésben is szeretne érdemi megállapodásokat elérni. Az egyik ilyen kérdés az euró 2010-es bevezetése lenne, ezért a frakció jövő héten meghallgatja Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét.

Az ügynöktörvénnyel kapcsolatban tizenöt éves lemaradása van a hazai politikai életnek. Az ügynökügy megoldását három éve késleltetik bizonyos szocialista érdekek, ezért konzultációt kezdeményeznek az MSZP-vel, mondta a pártelnök.

A kisebb állam, és a kisebb közigazgatás koncepcióját is támogatja a liberális párt. A létszámcsökkentést a politikusoknak magukon kell kezdeni. "Kíváncsi vagyok, vajon a programunkat névleg támogató giccsellenzék megszavazza-e a javaslatunkat"- tette hozzá a pártelnök.

Az SZDSZ szerint a szocialisták és a konzervatívok csak olyan témákban egyeznek meg, amik a felelőtlen gazdaságpolitikát, és a költekezést helyezik előtérbe. A fontos kérdések, mint a gazdaság, az adók, vagy az egészségügy pedig csak a felszínen kerülnek szóba.

A választásokra való felkészülés előrehaladtával félő, hogy a politikai ügyek eltorzulva jelennek majd meg a közéletben. Ezt csak súlyosbíthatja, hogy ha a kampány során túlburjánzik majd a sok giccsprogram. Ezért az SZDSZ kezdeményezi, hogy a parlamenti pártok üljenek le, és egyezzenek meg a közelgő választási kampány minimális játékszabályairól, mondta Kuncze Gábor sajtótájékoztatóján.