A Károli Egyetem diákja volt az egyik zászlóégető

2004.01.14. 13:33
Az izraeli zászló elégetésével gyanúsítottak egyike, a kedden őrizetbe vett M. Giorgio Richárd a református egyetem hallgatója volt tavaly június 30-ig. Az ügyről az egyetem nem kívánt felvilágosítást adni, csupán annyi derült ki, hogy az intézmény még nem kapott hivatalos értesítést a hatóságoktól. A rendőrség gyorsított bírósági eljárást kezdeményezett a zászlóégetők ügyében.
M. Giorgio Richard egyetemi hallgató jogviszonya a Károli Gáspár Református Egyetem 2003. június 30-án megszűnt - tette közzé az intézmény szerda délután az izraeli állami zászló elégetése ügyében kiadott szűkszavú közleményében.

A közlés kitér arra: egyes nyomtatott és internetes sajtótermékek hírei szerint az egyik őrizetbe vett zászlóégető az egyetem diákja.

Mint ismert, az Index szerda délelőtt megírta, M. Giorgio Richard a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, az egyetem erre az információra reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nincs hivatalos értesítés

A Károli Egyetem rektori hivatalában nem kívántak nyilatkozni az intézményt tavaly nyárig hallgatóként M. Giorgio Richárd ügyéről, az Index kérdésére csupán annyit mondtak, hogy még nem kaptak hivatalos értesítést a történtekről. A huszonhét éves félig olasz származású magyar állampolgárról a rendőrök elmondták, hogy lakásán több, szélsőjobboldali és irredenta nézeteket terjesztő könyvet és videokazettát lefoglaltak.

A BRFK kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendőrségi nyilvántartás segítségével őrizetbe vette B. Miklóst, aki a kihallgatáson felismerte az izraeli zászlót meggyújtó M. Giorgio Richárdot.

Az izraeli zászlót égető társaságot közben számos jobboldali vezető provokátoroknak minősítette. Áder János fideszes frakcióvezető a szocialisták embereinek nevezte őket, Orbán Viktor pártelnök a polgári köröknek küldött üzenetében szólított fel a „provokátorok” elszigetelésére.

Gyorsított bírósági eljárást kezdeményeztek
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya közösség elleni izgatás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást – őrizetbe vételük mellett – B. Miklós 40 éves és M.Giorgo Richard 27 éves budapesti lakosok ellen. A rendőrség szerdai közlése szerint a Tilos rádió székháza előtt lezajlott demonstrációról beszerzett kép- és filmanyag elemzése alapján elvégzett nyomozati cselekmények során a nyomozók megállapították, hogy a felvételeken látható zászló elégetésével B. Miklós megalapozottan gyanúsítható, akit 2004. január 13-án elfogtak. B. Miklós elismerte, hogy a zászló elégetésében közreműködött, és felismerte a felvételeken azt a férfit aki az izraeli zászlót elégette. A nyomozók beazonosították M. Giorgo Richard 27 éves budapesti lakost, akit 2004. január 13-án a Budapest XXII. kerületi lakásán elfogtak.

A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást – őrizetbe vételük mellett – a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya folytatja le. A vizsgálók kezdeményezték a két gyanúsított gyorsított bírósági eljárás keretében történő meghallgatását.