Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Augusztus 31-én lesz a tűzijáték

2002.08.23. 17:18
A hónap utolsó napján tartják meg Budapesten az augusztus 20-án elhalasztott tűzijátékot. A kormány szerint kár lenne a természeti katasztrófa miatt egy régi hagyományt megszakítani.
A kormány döntése alapján augusztus 31-én, este kilenckor mégis megtartják eredetileg tervezett formájában a budapesti tűzijátékot.

A pénzt már elköltötték

A kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján elmondta: az árvíz levonulta után a védekezésben résztvevők megérdemlik az ünnepi eseményt. A kabinet szerint ráadásul nem lenne szerencsés, ha a természeti katasztrófa miatt egy régi hagyomány megszakadna. Gál J. Zoltán úgy vélte: akár a "Köszönjük Magyarország" is lehetne a tűzijáték mottója. A kormányszóvivő hozzátette, a kormányhoz eljutottak ugyan azok a vélemények, amelyek szerint az augusztus 20-án elmaradt eseményt később nem lenne szerencsés megtartani, ám a tűzijátéknál nem a petárdák robbanásakor keletkeznek a költségek, tehát az erre szánt keretet gyakorlatilag már elköltötték. A halasztás miatt az adófizetőket nem terhelik plusz kiadások, mert a többletköltségeket az elmaradt programok árából fedezi a kormány. A tűzijáték tulajdonképpen lezárása az árvízi kiadások támogatására szervezett programnak, amelybe többek között nagyvállalatok és mobilszolgáltatók is részt vesznek a jövő héten.

Árvízi költségek

Az árvízi védekezés összes költsége 4,2 milliárd forint volt. A kormány mai ülésén 1 milliárd forinttal bővítették az eddigi 3,2 milliárdos keretet. A károk felmérése a jövő héten kezdődik és Medgyessy Péter egy most készülő tervezettel a birtokában találkozik majd a biztosítok képviselőivel.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft