Árpád
-2 °C
4 °C

Méltatlan volna ilyenkor a tűzijáték

2002.08.18. 18:44
A kormány az eddigi 500 millió forinton túl további 2,7 milliárd forintot biztosít az árvízvédelmi feladatok finanszírozására - jelentette be Medgyessy Péter a kormány vasárnapi rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. Egy későbbi időpontra halasztják az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékot, mert mint a kormányfő mondta: nem lenne méltó tűzijátékkal ünnepelni egy olyan helyzetben, amikor ezrek, tízezrek dolgoznak a gátakon.
Nem lehet anyagi korlátja annak, hogy a védekezés zavartalanul folyjék, mondta a kormányfő, leszögezve: a védekezés összes költségét a kormány állja. Medgyessy Péter megjegyezte, hogy hamarosan megindul a kárfelmérés, és mindenkinek fedél lesz a feje fölött a tél beálltáig.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a kártérítés elveiről az érintett tárcák - a belügyi és a pénzügyi - augusztus végére dolgozzák ki az előterjesztést. A kormányfő elmondta, arra törekszenek, hogy teljes, vagy majdnem teljes kártérítést kapjanak azok, akiknek a lakóházuk sérült meg, illetve akiknek a lakhatási lehetősége korlátozódott.

Nyilvánvalóan nem ugyanígy kell kezelni azt, ha valaki közismerten hullámtérre építkezett - fűzte hozzá Medgyessy Péter. Mint közölte, kezdeményezéssel fordul a környező országok kormányai felé annak érdekében, hogy átvizsgálják és hosszú távra összehangolják az együttműködést. Szólt arról is, hogy szeptember végére készül el az a kormány-előterjesztés, amely az áradás tanulságait tartalmazza majd, valamint felméri a védekezési vonalak hosszú távú kialakítását.

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy egy későbbi, még meg nem határozott időpontra halasztják az augusztus 20-i fővárosi tűzijátékot, mert mint mondta: nem lenne méltó tűzijátékkal ünnepelni egy olyan helyzetben, amikor ezrek, tízezrek dolgoznak a gátakon.

Kitért arra, hogy a szintén augusztus 20-ra tervezett szokásos parlamenti fogadást sem tartják meg. Nincs ok egy ilyen helyzetben a hivalkodó magatartásra - szögezte le a miniszterelnök.

Kérdésre válaszolva elmondta: vasárnap állapodik meg a német kancellárral azokról a feltételekről, amelyek alapján az árvíz által veszélyeztetett országok vezetői is bekapcsolódhatnak abba a tanácskozásba, amely az áradások által súlyosan sújtott államok vezetői tartanak.

Medgyessy Péternek szeptember közepén, más miniszterelnökök társaságában lesz alkalma arra, hogy Pozsonyban megossza az árvízzel kapcsolatos tapasztalatait a szlovák kormány vezetőjével.

A miniszterelnök a vasárnap délelőtt tartott árvízi szemléjén tapasztaltakat úgy összegezte: a helyzet nagyon súlyos és nagyon aggasztó. Hozzátette ugyanakkor: arról győződött meg, hogy a szakemberekkel és a résztvevőkkel együtt jó esély van a 100 év óta nem tapasztalt árhullám korlátok között tartására.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eddig eltelt időszakban 205 ezer munkaórával 1,1 millió homokzsákot építettek be a gátakba és 75 ezer négyzetméter fóliát használtak fel. Jelenleg összesen 20 ezer ember dolgozik a gátakon.

A kormányfő kijelentette: a munka szervezése és a védekezési munkálatok időben megkezdődtek és most példás módon folynak. Medgyessy Péter a kormány nevében elismerését fejezte ki a védekezésben résztvevő állampolgároknak és az illetékes szervek munkatársainak.

A Kormánykabinet állásfoglalása az árvíz elleni védekezésről
A Kormánykabinet áttekintette a soha eddig nem tapasztalt nagyságú dunai árvíz elleni védekezés helyzetét. Beszámoltatta a védekezés megszervezésében érintett minisztereket, összegezte a miniszterelnök helyszíni tapasztalatait.

1) A Kabinet mindenekelőtt köszönetet mond a védekezésben szinte erejét meghaladó mértékben résztvevő lakosságnak. Megállapította, hogy a védekezési feladatokat példás gondossággal szervezték meg. A védekezés állami szervezete, a vízügy és a katasztrófa-elhárítás valamennyi egysége szakszerűen és fegyelmezetten dolgozott és dolgozik, együttműködve az önkormányzatokkal. A katonaság a szükségleteknek megfelelően segíti az árvízi károk megelőzését. Mindezek a nemzeti összefogás szép példái.

2) A Kabinet kinyilvánítja: az eddigi eredményes védekezés alapja, hogy minden területen időben megkezdődött az árhullám fogadására való felkészülés. A Kormány időben meghozta azokat a döntéseket, amelyek az eredményes védekezés szervezeti, anyagi, személyi feltételeinek megteremtéséhez szükségesek voltak. Minden reményünk megvan arra, hogy az ország megmeneküljön azoktól az iszonyú rombolásoktól, amelyeket az árvíz Európa más országaiban okoz.

3) A Kormánykabinet megerősíti:

- Az önkormányzatok a továbbiakban is megkapják az állami szervektől az igényeiknek megfelelő segítséget.
- A Kormány az állami költségvetésből korlátozás nélkül biztosítja az eredményes védekezéshez szükséges összeget. Az eddig meghatározott 500 MFt-on felül további 2,7 milliárd forintot folyósít a költségvetés tartalékából a védekezés időszerű munkáinak finanszírozására.
- Az árvíz levonulása után a Kormány haladéktalanul megkezdi a károk felmérését. A fedél nélkül maradt családok mielőbbi lakáshoz jutásához megfelelő támogatást nyújt.

- Támogatja a karitatív szervezetek kezdeményezését és felhívja honfitársainkat, valamint a gazdálkodó szervezetek vezetőit, hogy adományaikkal segítsék a bajbajutottak mielőbbi talpra állását.

4) A Kabinet megállapította, hogy a Duna és a Tisza védőművei az elmúlt évtizedekben összességében jól kiépültek, de a legutóbbi tiszai és a mostani dunai árvíz megmutatta a gyenge pontokat is. Ezért utasította a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, hogy két hónapon belül nyújtson be a Kormányhoz előterjesztést a védművek megerősítése tárgyában.
5) A Kabinet arra az elhatározásra jutott, hogy miközben az ország egy részén veszélyhelyzet van, heroikus küzdelmet folytatunk az árral, több tízezren éjjel-nappal dolgoznak, méltatlan lenne önfeledten ünnepelni. Ezért a tisztavatáson és a kitüntetések parlamenti átadásán kívül az augusztus 20-ára tervezett más állami ünnepség megtartására nem kerül sor, az augusztus 20-án estére tervezett állami fogadás elmarad. Az ünnepségek fel nem használt költségeit a károsultak megsegítését szolgáló alapba helyezi.
6) A Kabinet egyúttal elhatározta, hogy a tűzijátékot későbbi időpontban rendezi meg. A Kabinet bízik abban, hogy azt a tűzijátékot gondtalanul nézhetjük végig és az tisztelgés lesz azok előtt is, akik a mai nehéz napokban jelesre vizsgáznak helytállásból.
7) A fővárosban tervezett kulturális rendezvényeket megrendezik.

Budapest, 2002. augusztus 18.

Medgyessy Péter
miniszterelnök

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?