Hamburger- és sörrakéták a millenniumi tűzijátékon

2002.08.02. 11:03
Nem véletlenül került hamburgert formázó rakéta a 2000-es millenniumi tűzijátékba. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint ugyanis egy amerikai gyorsétterem-hálózat visszamaradt készlete került a Wermer-család ügyletein keresztül Budapestre. Az Országimázs Központ vezetője a bejgli összetevőire vonatkozó titoktartási kötelezettségre hivatkozva hosszú ideig nem árulta el, mennyibe került az ünnepi tűzijáték. Végül kiderült, a Happy Enden és az Ezüsthajón keresztül két cégnek több mint 230 millió forintot fizettek ki a pirotechnikai szervezésért.
A 2000-es millenniumi ünnepségek csúcspontjának szánt tűzijátékon sokaknak feltűnt, hogy a különböző alakzatok között egy hamburger és egy ismert sörmárka emblémája is szerepelt. A szervezésért hivatalosan felelő Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ egykori vezetője véletlennek minősítette, hogy a nézőknek bizonyos szögből ezek a formák rajzolódtak ki.

Meki a polgári égen

A cáfolatok ellenére azonban éppen egy hamburgeres cég raktárkészlete került az Egyesült Államokból a budapesti ünnepségekre. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kérdésünkre elmondta: a Wermer-család egyik cége a McDonald's üzletlánc elfekvő petárdáit vásárolta meg jutányos áron. Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójának anyósa amerikai cégén keresztül bonyolította le az üzletet.

A válogatás során az étteremhálózat termékeit népszerűsítő rakéták egy része a felhasznált pirotechnikai eszközök között maradhatott, és így került a Heineken zöld keretes vörös csillaga is a Parlament fölé.

Kis- és középvállakozók

A kancelláriával még 1999-ben megkötött szerződés alapján a Happy End Kft. végezte az állami ünnepségek tervezési, szervezési és reklámjellegű feladatait. Az Országimázs Központ majd két éven keresztül nem volt hajlandó közzétenni, hogy az augusztus 20-i ünnepségre fordított 975 millió forintból konkrétan mennyit fordítottak a tűzijáték-szervezésre.

Sajtóértesülések szerint az imázsközpont - miután szakított az esemény hagyományos hazai beszállítóival - a Happy Enden és az Ezüsthajó Kft.-n keresztül két kis amerikai céget bízott meg a tűzijátékhoz szükséges eszközök beszerzésével. A Wermer András irányítása alatt álló üzleti hálóba bevonták egy amerikai állampolgár, Mordechai "Motty" Orian Electro Buy nevű cégét, amely 101 millió forintot kapott Magyarországról. Az Ezüsthajó azonban Wermer anyósa Go Ahead nevű vállalkozásának is utalt a költségvetési pénzből több mint 130 millió forintot.  • Hírek
  • Bankszámla