2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 1

Kitálal a Happy End amerikai kapcsolata

2002.04.04. 11:12
Pert fontolgat a 2000. augusztus 20. tűzijáték kivitelezője. Az amerikai üzletember szerint magyar partnerei kijátszották, ezért már éppen arra készült, hogy a nyilvánossághoz forduljon, amikor a Népszabadság megtalálta.
A másfél évvel ezelőtti, új helyszínen és új közreműködők részvételével szervezett látványosság költségeiről eddig nem sokat lehetett tudni. Bár az Országimázs Központ vezetője kezdetben egyáltalán nem nyilatkozott róla, később 150 milliós összegről beszélt. A teljes költség - amelyből a Fidesz-hez közel álló cég, a Happy End 65 milliót kapott - azonban ennél vélhetően magasabb.

Amerikai kapcsolat

A Happy End és az Ezüsthajó Kft között az augusztus 20-i tűzijátékra kötött fővállalkozói szerződésből kiderül, hogy a Fidesz reklámcége a tűzijátékra az Electro Buy nevű céggel, míg a kísérő fényshowra az Astik Music-kal szerződött. Az Electro Buy-ről a napilap kiderítette, hogy nem pirotechnikai vállalkozás, hanem egy elektronikai cikkek árusítására szakosodott on-line áruház, amely a Rising Sun (Felkelő nap) nevű izraeli alapítású céghez tartozik.

A Rising Sun alapító elnöke, Mordechai "Motty" Orian a Népszabadságnak elmondta: ő szervezte a tüzijátékot, de magyar partnerei kijátszották, ezért perre készül. Az üzletember szavai szerint a Magyar Televízó egyik riportfilmje kapcsán került kapcsolatba Várnai Tamással, aki ezután magyarországi üzleti megbízottja lett, és általa ismerkedett meg Wermer Andrással is. A Happy End alapítójával a Fidesz 1998-as választási győzelme után kezdett együttműködni. Orian a napilapnak elmondta: Wermerék olyan külső kapcsolatokat kerestek, akikre rábízhatták azon ügyeik lebonyolítását, amelyekbe személyesen nem tudtak vagy nem akartak bekapcsolódni.

Előéletek

A Rising Sun elnöke az is elmondta: off-shore cégeket hoztak létre az Egyesült Államokban, Nyugat Európában és Izraelben. Orian állítása szerint előéleteket költött ezeknek a cégeknek: olyan honlapokat készített nekik, amelyből úgy tűnhet, már régóta működő, valós vállalkozásokról van szó. A cégek mögött Orian állítása szerint mindig Wermer András állt. A 2000 augusztusi tüzijáték szerződését az Electro Buy nevében kötötték meg, amely a Népszabadság cikkének tanúsága szerint augusztus 22-én 352 446 amerikai dollárt - körülbelül 101 millió forintot - kapott az Ezüsthajó Kft-től. A Rising Sun elnöke állítja, ennél jóval magasabb összeg járt volna neki, de a különbözetet nem kapta meg.

Furcsa szerződés

A tűzijáték kapcsán az Ezüsthajó nem csupán az Electro Buy-nak, hanem a napilap információ szerint a Go Ahead Inc.nevű, Wermer András anyósa által igazgatott vállalkozásnak is utalt 130 millió forintot. A cégre a napilap munkatársai némi nyomozás után a rendkívül jó adózási lehetőségeket biztosító Delaware-ben találtak rá, ám azt nem sikerült kideríteni, mivel is foglalkozik a cég. Azt viszont igen, hogy egy bérleti szerződés szerint a Go Ahead Inc tulajdonában van egy olyan texasi ingatlan, amely valójában Orian feleségéé. Az amerikai üzletember megerősítette: az ingatlant két és fél éve vásárolták és soha nem volt a Go Ahead Inc tulajdona. Beszélt a Happy End és közötte lévő üzleti kapcsolat más területeiről is, amelyet várhatóan pénteki számában ismertet a Népszabadság.

Nyomozás itthon
A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói napokon belül megkezdik a kihallgatásokat és az ominózus szerződések begyűjtését a Happy End Kft. több millió forintos megbízásaival kapcsolatban. A rendőrség egyelőre feljelentés-kiegészítés keretén belül folytatja az adatgyűjtést Juhász Ferenc szocialista képviselő feljelentése alapján. A szocialista honatya március 25-én tett feljelentést az ügyészségen hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények alapos gyanúja miatt a Happy End Kft. több tízmillió forintos megbízásait, az alkalmazott cégek körét kifogásolva. A Magyar Hírlap úgy tudja, a feljelentés dokumentációja múlt pénteken megérkezett az Aradi utcába. A nyomozók várhatóan ma pontosítják, mely szerződések átvizsgálása, illetve a kft. munkatársai közül kinek a meghallgatása szükséges a részletek tisztázásához. Információik szerint elsősorban a különböző megbízási szerződések és a családi-baráti kötődések egybeesését vizsgálja a nyomozóhatóság. Ezek ismeretében legkésőbb 30 nap elteltével határoznak arról, megállapítható-e bűncselekmény alapos gyanúja, és elrendelik-e a nyomozást, vagy megtagadják annak elrendelését.