Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Eltűnt a Fidesz szürke eminenciása

2002.07.30. 17:51
Az elmúlt hónapokban már semmilyen formában sem vesz részt Wermer András, Orbán Viktor egykori nem hivatalos tanácsadója a Fidesz politikai irányításában. Az Index információi szerint sok fideszes politikus látja a Happy End Kft. alapítójában a párt választási vereségének okozóját. Biztosra vehető, hogy a munka nélkül maradt, az előző kormány idején milliárdos állami megrendeléseket kasszírozó cég nem vesz részt a közelgő önkormányzati választások előkészítésében sem.
Állandó meghívottként hiába várták a kormányváltás óta lezajlott fontosabb Fidesz-rendezvényekre Wermer Andrást. A párt szürke eminenciása a párt választási veresége óta alig jelent meg a párt képviselői között.

Az elbocsátó üzenet

Június közepén nagy feltűnést keltett, hogy a "másik nyilvánosság" napilapja a négy éves ciklus után először törte meg a Fidesz vezetését jellemző véd- és dacszövetséget, és aláírás nélküli szerkesztőségi cikkben nyíltan elmarasztalta a korábban nagy befolyású tanácsadót. A Magyar Nemzet Fidesz-kongresszusra időzített írásában azt rótta fel a Happy End irányítójának, hogy méla, a Fideszt hosszú időre lebénító, kapkodó kampányával ásta alá a párt választási sikerét.

Úgy tudjuk, a névtelen kritika tartalmával a Fidesz több vezetője is egyetértett. Sőt, Kövér László, a párt országos választmányának elnöke szűk körben túlzottan anyagias szemléletéért is támadta Wermert, akit az első forduló után bizalmi szavazás mentett meg az azonnali menesztéstől.

Szomorú vég

Információink szerint a Happy Endnek és vezetőjének az idő közben ideiglenes pártelnökké és frakcióvezetővé vált Áder János továbbra is szerepet szánt a Fidesz ügyeinek alakításában. Wermer legfőbb támogatója sem tudta azonban megfordítani a pártban általánossá vált nézetet, amely a sikertelen kampánystratéga mellőzését követelte. Úgy tudjuk, hogy a korábban minden Fidesz megszólalást kontrolláló Happy End csévharaszti székhelyén a rendőrségi vizsgálatok mellett megrendelés-hiánnyal is küzdenek a cég még megmaradt alkalmazottai. A leépítettek egy részét pedig a Fidesz Lendvai utcai központja és a polgári köröket igazgató Demokráciaközpont vette át.