Szilárda
-4 °C
3 °C

Vizsgálat a félmilliárdos Millenáris-filmek miatt

2002.06.24. 07:58
Vizsgálatot indított Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. új ügyvezető igazgatója, hogy kiderüljön: milyen filmek készítésére költött 500 millió forintot a kht háromnegyed év alatt. Ebből a keretből több mint száztízmillió jutott az Ezüsthajó Kft.-nek, és bevonták a munkákba Wermer András cégét, a Well Done-t is - írja a Népszabadság.
Tavaly ősz óta félmilliárd forintot költött filmkészítésre a Millenáris Kht. Ez az összeg több, mint a Magyar Mozgókép Közalapítvány tavalyi és idei éves, 420 millió forintos megpályázható játékfilmkerete -a Népszabadság írása szerint. A Millenáris hárommilliárd forintos költségvetésének hatodát fordította mozgóképek gyártására, de mindössze 25 millió forintos bevételre tett szert az alkotásokból.

500 millióért 20 milliós készlete van a kht-nak

A Millenáris Kht. vizsgálatot indított az ügyben, amelynek lezárásáig nem kíván nyilatkozni Mizsei Zsuzsa, a társaság új ügyvezető igazgatója. A Népszabadság úgy tudja, az első adatok szerint, egy sajátos könyvelési technikának köszönhetően az ötszázmilliós ráfordítás ellenére mindössze 20 millió forintos értéken nyilvántartott készlete van a filmekből a kht.-nak, a tár pedig hiányos.

A Millenáris Teátrum előadásait rögzítették

A filmek jelentős része a Millenáris Teátrumban rendezett előadások rögzítése. A felvételeket tavaly szeptembertől december 31-ig a Pentaton Koncert- és Művészügynökség Kft. szervezte, amely nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Millenáris teljes programtervezését. A cég 70-30 százalékban Zimányi Zsófia és férje, Kolosi Tamás, a Tárki elnök-igazgatója, a Líra és Lant elnök-vezérigazgatója, volt miniszterelnöki tanácsadó tulajdona.

A Pentaton ebben a négy hónapban két céget bízott meg az előadások rögzítésével: az Ezüsthajó Kft.-t és az ezzel kapcsolatban álló True Colors Kft.-t. Lőrinczy György, a Pentaton ügyvezető igazgatója, a Millenáris volt programigazgatója lapunknak elmondta: ők a szerződésben vállalt 77 filmet átadták a kht.-nak. Szerinte a kht. közszolgálati feladata az volt, hogy a Millenáris Parkban bemutatott produkciókat - például a Fesztiválzenekar koncertjét vagy a Katona József Színház fellépését - a lehető legszélesebb kör megismerhesse.

Az Ezüsthajónak 110 millió jutott

A közszolgálati tévék a 77 filmből 37-et már megvásároltak, és megkezdték azok bemutatását. A Népszabadság úgy tudja, hogy a tavaly ősszel felvett 77 előadást átlagosan 2,8 millió forintért rögzítették. Az MTV kétmillió forintot fizetett az eddig megvett filmek darabjáért. Készültek 25 perces összefoglalók is a programokról, darabja egymillió forintba került.

Az Ezüsthajó az ősszel rögzített negyven felvételért több mint 110 millió forintot kapott. Ez a cég készített egyébként 25 darab, 3-5 perces filmet a kiállításhoz is. Az utómunkálatokat az a Well Done végezte, amely Wermer Andrásnak, illetve Káel Csabának, a kultusztárca támogatásával készült Bánk bán operafilm rendezőjének a tulajdona. A Pentaton megbízatásának lejárta után, januártól a Millenáris Rt. intézte a felvételeket. Ez a cég amerikai üzlettársa szerint Wermer András érdekeltsége. Ez idő alatt értesülésünk szerint 30 filmért fizetett a kht.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!