Ödön
1 °C
11 °C

Az MTV szinte ingyen adott archív anyagokat a Millenárisnak

2002.06.13. 09:27
Komoly árbevételekről mondott le a veszteséges MTV, mikor jóval a piaci árak alatt, szinte ingyen engedett át archívumából 120 órányi anyagot a Millenáris Kht.-nek - tudta meg a Népszabadság. Ugyanakkor a Millenáris Park működtetőjétől a tévé darabonként kétmillió forintért olyan felvételeket vásárolt, amelyeket a társaság saját filmtára számára készített – derül ki a lap által most megismert szerződésekből.
Alig hozott hasznot az MTV-nek az archívumához beérkezett eddigi legnagyobb megrendelés. A Millenáris Kht. alkotásonként száz forintért vetíthette le az MTV filmtárából beszerzett produkciókat. A szerződést tavaly írta alá Mendreczky Károly tévéelnök. A köztévé vállalta a megrendelt produkciók kikeresését, átírását, és ehhez kazettákat is biztosított.

Wermer tanácsadó intézte

"Normális" esetben az MTV külön pénzt kér az anyagok kikutatásáért, az átírásért – a kazettára másolása percenként 500-700 forint –, és jogdíjat is kell fizetni, melynek összegét nyilvános vetítések esetén külön megállapodás alapján állapítja meg. Ehhez képest mindösszesen 2,5 millió forintot fizett ki a kht.

Az MTV-ben Szenes Andrea alelnöki tanácsadójaként Wermer András közbenjárt azért, hogy a tévé megkösse a megállapodást. Ezt Wermer kedden bíróság előtt jelentette ki. Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója – mint arról korábban beszámoltunk – üzletileg érdekelt volt a Millenáris Park felépítésében és üzemeltetésében is.

Szabó ellenezte

A Wermer által támogatott szerződés első változatát azonban az előző tévéelnök, Szabó László Zsolt nem volt hajlandó aláírni, mert azt a tévé számára előnytelennek ítélte. A tervezetnek a része volt az is, hogy az MTV százmillió forintért megvásárolja száz, a Millenáris Parkban tartott rendezvény közvetítését.

Az Ezüsthajó készített felvételeket

Szabó távozása után a közvetítésekről végül szintén Mendreczky írt alá szerződést. A feltételek azonban a korábbinál rosszabbak. Egy a Népszabadság által megismert szerződés szerint az átvett anyagok darabjáért a korábbi ár dupláját, kétmillió forintot fizetett a köztévé. A felvételeket abból a tárból vette meg a tévé, amelyeket a Millenáris Kht. saját magának készíttetett. A társaság mindeddig 400 millió forintért rögzített eseményeket, a felvételeket az Ezüsthajó Kft. készítette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?