Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP: a pártdelegáltak kiűzetése a médiából

2002.06.07. 13:02
Vádolom Orbán Viktort és kormányát különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett egyoldalú tájékoztatásra való felbujtással - jelentette ki Újhelyi István, aki szerint az MTV milliárdjainak nagy része nem a tévé szakmai tevékenységét, hanem a Fidesz gazdasági hátországát gazdagította. A szocialisták médiaszakértője elmondta, hogy még az idén benyújtják törvénymódosításukat, amely megszüntetné a kuratóriumok pártdelegálti rendszerét.
Újhelyi István, az MSZP elnökségi tagja szerint az elmúlt négy évben nem közszolgálati médiumként működött a Magyar Televízió. A politikus a Magyar Televízió épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor vezényletével pártkatonák irányították a tévé működését.

Búcsú a pártdeleáltaktól?

A szocialista párt médiaszakértője szerint az, hogy az előző ciklusban politikai csatatérré változtak a közszolgálati médiakuratóriumok, rávilágít a változtatás szükségességére. Az MSZP és az SZDSZ Újhelyi szerint, a következő időszakban törvényes lépésekkel kívánja megteremteni a modern közszolgálati televíziózás feltételeit. A koalíció még az ősszel az Országgyűlés elé viszi a médiatörvény azon módosító javaslatait, amelyek alapján megszűnne a pártdelegáltak intézménye. A javaslat elfoagdásához azonban szükséges az ellenzék támogatása is, lévén a médiatörvény kétharmados többséget igénylő jogszabály.

Üzletszerű egyoldalúság

Vádolom Orbán Viktort és kormányát különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett egyoldalú tájékoztatásra való felbujtással - jelentette ki Újhelyi. Véleménye szerint az elmúlt négy évben az MTV a kormány szócsöve lett. A televízióban nem csak a politikai, de rétegműsorokat is a kiegyensúlyozottság teljes hiánya jellemezte. A tévé az előző ciklus alatt az elbocsátások és ingatlaneladások ellenére is a gazdasági összeomlás felé sodródott. Újhelyi szerint ennek oka, hogy a költségvetés milliárdjai nem a televízió működését, hanem a "Wermer-birodalom cégein" keresztül a Fidesz gazdasági hátországát gazdagították.