Valér
-2 °C
0 °C

A köztévé titkos megállapodása a fociközvetítésekre

2002.06.05. 19:54
Milliárdos kérdések maradtak megválaszolatlanul a közmédiumok vezetőinek bizottsági meghallgatásán. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága ülésén Keller László szocialista képviselő azt firtatta az MTV irányítóitól: kiadott engedélyt a televízió reklámideje értékesítésének külső kézbe adására, és miért esett vissza az új vállalkozás tevékenysége alatt a köztévé reklámbevétele. A képviselő bemutatott egy levelet Szabó László Zsolt, az MTV Rt. előző elnöke négyszemközti megállapodásáról az egyik miniszterrel a futballközvetítések jogdíjának "felesben" való finanszírozásáról.
A Magyar Televízió reklámbevétele az elmúlt három év szintjéhez képest is jelentősen, több mint felével visszaesett az idei esztendő első negyed évéhez - állította az MTV kuratóriuma és az Rt. elnökének meghallgatásán Keller László, a költségvetési bizottság alelnöke.

Inmediás rész

A szocialista képviselő azt is felvetette, hogy a csökkenés pont akkor következett be, amikor a televízió vezetése megszüntetve saját reklámeladási részlegét a tevékenységet tavaly júniusban egy külső cégre bízta. Nemrég az is kiderült, hogy az In Media nevű vállalkozás mögött Wermer András, Orbán Viktor volt informális tanácsadója állt. Keller az intézmény vezetőitől arról kért felvilágosítást, hogy ki adott felhatalmazást Mendreczky Károly, az MTV Rt. elnökének az 1 milliárd forintot meghaladó ügylet megkötésére. Ehhez ugyanis a média törvény szerint a kuratóriumnak is hozzá kell járulni. Bakó Lajos, a MTV kuratóriumának elnöke kijelentette: a testület nem adott felhatalmazást, mert szerinte az In Media szerződése a már kiírt közbeszerzési pályázat lezárásáig szólt, ezért engedélyre nem is volt szükség.

Félmilliárdos mutyi a miniszterrel

Keller a köztévé ingatlan ügyei mellett azt is firtatta, hogy a milliárdos köztartozásokat felhalmozó társaság milyen keret alapján vállalta a magyar futball-ligának kifizetett közvetítési díjakat. A magyar bajnokság közvetítésével kapcsolatban a szocialista politikus felolvasott egy levelet is, amely szerint Szabó László Zsolt, az MTV Rt. előző elnöke négyszemközti megállapodást kötött "az illetékes miniszterrel", hogy az "a magyar futball érdekében" utólag megtéríti az akkor még évente 4,5 millió német márkában (mintegy félmilliárd forint) meghatározott közvetítési díj felét. Keller törvénysértőnek nevezte a megállapodást, és felvetette: miért nem esett szó a "mutyiról", amikor a köztévé 10 milliárdos adósságállományának elengedéséről folyt a parlamenti vita. Mendreczky, aki elismerte a megállapodás tényét, kijelentette: ő maga sem tud többet, ám az MTV annak megfelelően jár el, és teljesíti a díjakat.

Kizárólag a törvény
Az MTV vezetése a korábbi meghallgatásokhoz hasonlóan ismét a médiatörvényt tette felelőssé a közszolgálati csatorna nehéz anyagi helyzete miatt. Mendreczky Károly írásos beszámolója szerint a "jelenlegi vezetés a pénzügyi összeomlás szélén vette át az irányítást, és a romló tendenciát szerény, de stabil emelkedésbe lendítette át. Ennyi év tapasztalatát összegezve határozottan ki lehet jelenteni, hogy ennél többet csak akkor lehet elérni, ha a médiatörvény módosul."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!