Huba
17 °C
33 °C

Wermer, a Fidesz-elit problémás figurája

2002.06.18. 12:19
Orbán Viktor és a közvetlen környezetében tevékenykedők viszonyáról az elmúlt években szinte semmit sem tudhatott meg a közvélemény. A Fidesz-elit zárta sorait annak egyes tagjait ért támadások idején is, és nem kerültek a felszínre eltérő nézetek a volt kormánypárt nehéz pillanataiban sem. Ezért példátlan, hogy a Magyar Nemzet a napokban aláírás nélkül Wermer Andrást, a Happy End vezérét, a Fidesz választási kampányának "szürke eminenciását" elmarasztaló cikket közölt.
Wermer András minden bizonnyal kitűnő üzleti érzékkel rendelkezik, de nem biztos, hogy a politika terén is hasonló kvalitásokkal bír - írta a Fidesz-kongresszus előtt a Magyar Nemzet. A szerkesztőségi cikként feltüntetett írás szerint Wermer cége, a Happy End nemcsak az ország, hanem úgy tűnik, a Fidesz imázsát is alakította: nem kifejezetten szerencsés irányba.

Véd és dac

A "másik nyilvánosság" lapjának értékelése azért meglepő, mert az előző ciklusban végig érvényesült a Fidesz vezetőinek véd- és dacszövetsége. A négy éves kormányzás során a pártelit egyetlen tagja sem tett olyan nyilatkozatot, amelyből kiolvasható lett volna, hogyan alakultak a vezetés személyes és politikai viszonyai. A belső vitákról, véleménykülönbségekről a pártvezetésben történt helycserék idején sem szivárogtak ki információk, sőt még a Fidesz népszerűségét megtépázó döntések után is sikerült zárni a sorokat. Emlékezetes azonban, hogy a Magyar Nemzet intézett először támadást az előző kormányidőszak közepén Helmeczy László ellen miután a Fidesz megfosztotta párttagságától a szabolcsi pártelnökségről kirobbant vita után.

Túlzottan üzleti

Wermer és az irányítása alatt álló Happy End ténykedésével kapcsolatos kritikák a választás első fordulós veresége után erősödtek fel. Az Index információ szerint április 7. után szűk körben Orbán Viktor rezidenciáján döntöttek a kampánystratéga sorsáról, akkor pozitívan. Úgy tudjuk, hogy a Happy End "túlzottan" üzleti alapra helyezett munkáját többek között Kövér László alelnök bírálta, a szűk vezetésben azonban hathatós támogatója is akadt Áder János, volt házelnök személyében. Úgy tudjuk, hogy legutóbb, a távozó miniszterelnök kampányleveleinek postázási ára kapcsán merültek fel nézetletérések a cég és a Fidesz között, mert kiderült, hogy a kampánylevelekért jóval többet fizetett Wermeréknek, mint amennyibe a Magyar Postán keresztül a nyugdíjasoknak szétküldött levél került.

Méla End

A Magyar Nemzetben megjelent cikk ismeretlen szerzője szerint "a 2002-es, balvégzetű kampány" után a Happy End "az őszi önkormányzati választások előtt is szeretne kampányfeladatot kapni, s - szintén a hírek szerint - a Fideszen belül vannak erők, amelyek támogatják ezt". Úgy tudjuk, hogy Áder János, ügyvezető alelnök, aki volt kabinetfőnökén, Gyarmati Lászlón keresztül végig szorosan együttműködött Wermerrel továbbra is kiáll a kampánycég mellett. Áder egyébként a választásokat követően személyesen látogatott Csévharasztra, a cég központjába, hogy köszönetet mondjon az előző hónapok munkájáért. Az újságcikk ezzel szemben kemény kritikákat fogalmaz meg. Az író szerint a kampány nem akart elkezdődni, s az első forduló előtt szinte nem is volt, a rágalmakra nem reagált, az egyéni képviselőjelölteket nem engedte kampányolni, mélasága, kapkodó bizonytalansága pedig mindmáig érezhető a pártban.