Olivér
4 °C
8 °C

Wermer, a Fidesz-elit problémás figurája

2002.06.18. 12:19
Orbán Viktor és a közvetlen környezetében tevékenykedők viszonyáról az elmúlt években szinte semmit sem tudhatott meg a közvélemény. A Fidesz-elit zárta sorait annak egyes tagjait ért támadások idején is, és nem kerültek a felszínre eltérő nézetek a volt kormánypárt nehéz pillanataiban sem. Ezért példátlan, hogy a Magyar Nemzet a napokban aláírás nélkül Wermer Andrást, a Happy End vezérét, a Fidesz választási kampányának "szürke eminenciását" elmarasztaló cikket közölt.
Wermer András minden bizonnyal kitűnő üzleti érzékkel rendelkezik, de nem biztos, hogy a politika terén is hasonló kvalitásokkal bír - írta a Fidesz-kongresszus előtt a Magyar Nemzet. A szerkesztőségi cikként feltüntetett írás szerint Wermer cége, a Happy End nemcsak az ország, hanem úgy tűnik, a Fidesz imázsát is alakította: nem kifejezetten szerencsés irányba.

Véd és dac

A "másik nyilvánosság" lapjának értékelése azért meglepő, mert az előző ciklusban végig érvényesült a Fidesz vezetőinek véd- és dacszövetsége. A négy éves kormányzás során a pártelit egyetlen tagja sem tett olyan nyilatkozatot, amelyből kiolvasható lett volna, hogyan alakultak a vezetés személyes és politikai viszonyai. A belső vitákról, véleménykülönbségekről a pártvezetésben történt helycserék idején sem szivárogtak ki információk, sőt még a Fidesz népszerűségét megtépázó döntések után is sikerült zárni a sorokat. Emlékezetes azonban, hogy a Magyar Nemzet intézett először támadást az előző kormányidőszak közepén Helmeczy László ellen miután a Fidesz megfosztotta párttagságától a szabolcsi pártelnökségről kirobbant vita után.

Túlzottan üzleti

Wermer és az irányítása alatt álló Happy End ténykedésével kapcsolatos kritikák a választás első fordulós veresége után erősödtek fel. Az Index információ szerint április 7. után szűk körben Orbán Viktor rezidenciáján döntöttek a kampánystratéga sorsáról, akkor pozitívan. Úgy tudjuk, hogy a Happy End "túlzottan" üzleti alapra helyezett munkáját többek között Kövér László alelnök bírálta, a szűk vezetésben azonban hathatós támogatója is akadt Áder János, volt házelnök személyében. Úgy tudjuk, hogy legutóbb, a távozó miniszterelnök kampányleveleinek postázási ára kapcsán merültek fel nézetletérések a cég és a Fidesz között, mert kiderült, hogy a kampánylevelekért jóval többet fizetett Wermeréknek, mint amennyibe a Magyar Postán keresztül a nyugdíjasoknak szétküldött levél került.

Méla End

A Magyar Nemzetben megjelent cikk ismeretlen szerzője szerint "a 2002-es, balvégzetű kampány" után a Happy End "az őszi önkormányzati választások előtt is szeretne kampányfeladatot kapni, s - szintén a hírek szerint - a Fideszen belül vannak erők, amelyek támogatják ezt". Úgy tudjuk, hogy Áder János, ügyvezető alelnök, aki volt kabinetfőnökén, Gyarmati Lászlón keresztül végig szorosan együttműködött Wermerrel továbbra is kiáll a kampánycég mellett. Áder egyébként a választásokat követően személyesen látogatott Csévharasztra, a cég központjába, hogy köszönetet mondjon az előző hónapok munkájáért. Az újságcikk ezzel szemben kemény kritikákat fogalmaz meg. Az író szerint a kampány nem akart elkezdődni, s az első forduló előtt szinte nem is volt, a rágalmakra nem reagált, az egyéni képviselőjelölteket nem engedte kampányolni, mélasága, kapkodó bizonytalansága pedig mindmáig érezhető a pártban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?