Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

A Happy End is fizette a Fidesz kampányát

2002.06.03. 09:06
A közbeszerzési eljárás nélkül milliárdos állami megrendelésekhez jutott Happy End Kft. fizette a Fidesz választási kampányának egy részét, és tízmillió forinttal támogatta a Fidesz kongresszusát is. A Happy End ügyében folytatott nyomozás keretében házkutatás és iratlefoglalás várható a közeljövőben a Miniszterelnöki Hivatalban is.
A Happy End Kft. részt vett a Fidesz 2002. évi választási kampányának finanszírozásában - derül ki a Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentumokból. Az Euro-AWK Kft. nevű reklámcég 2002. március 1-jén kelt számlái szerint a Happy End Kft. fizette - összesen 3 millió forintot meghaladó mértékben - a Fidesz márciusi választási reklámtábláinak bérleti díját.

Plakátok, kongresszus

Az Euro-AWK Kft. 2000. december 22-én 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Mahir Cityposter Kft.-ben, amely korábban a Mahir Rt. többségi tulajdonában állt. A milliárdos megbízásokat kapott magáncég ezzel pénzt juttatott a kormánypártnak, amely közbeszerzés nélkül százmilliókat fizetett neki az adófizetők pénzéből. Egy 1999. július 7-i dokumentumban az áll, hogy a Happy End Produkciós Kft. 10 millió forintot adott a Fidesz kongresszusára is.

Mindeközben a Legfőbb Ügyészség törvénysértőnek találta a Fidesz közeliként emlegetett, az elmúlt négy évben milliárdos állami támogatásokat elnyert Happy End Kft. és a kancellária között létrejött, úgynevezett eseti szerződéseket. Lapinformációk szerint a Happy End ügyében folytatott nyomozás keretében házkutatás és iratlefoglalás várható a közeljövőben a Miniszterelnöki Hivatalban is.

Egyelőre ismeretlen a tettes

Hetek múlva lehet csak gyanúsítottja a Happy End és az Ezüsthajó megrendelései kapcsán, ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt elrendelt nyomozásnak. A két cég a költségvetési milliókat az Országimázs Központtól kapta, hűtlenül kezelni pedig - jogi szakértők szerint - magáncégek saját vagyonukat nem tudják.