Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Happy End: a rendőrség vizsgálja a megbízásokat

2002.05.25. 09:40
A megszüntetésre váró Országimázs Központ felbontotta a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-kel kötött szerződéseit. A két céget információink szerint hamarosan felszámolják. A Happy End szerződéseit a rendőrség is vizsgálja.
Az Index információi szerint a választások második fordulója után még kaptak a Happy End Kft munkatársai az imázsközponttal kapcsolatos feladatokat, néhány nap múlva azonban közölték velük, a projekteket felfüggesztik. A Népszabadság úgy értesült: mostanra az imázsközpont minden a Happy Enddel és az Ezüsthajóval kötött szerződését időarányos teljesítéssel lezárta, felbontotta. Indoklásul a napilappal közölték: az MSZP-SZDSZ kormány már beígérte a központ felszámolását. A két cég értesüléseink szerint nemrég beindította a felszámoláshoz szükséges jogi procedúrát.

A szerződéseket teljesítették

Borókai Gábor kormányszóvivő az Index megkeresésére korábban közölte: csak a sajtóból értesült a két cég esetleges végelszámolásáról, ám ez nem jelentheti semmiképp sem, hogy a két cég érvényes szerződéseit ne teljesítse. Megjegyezte, a végelszámolás nem történik egyik napról a másikra, ráadásul a kancellária amúgy is csak utólag fizeti ki a teljesített munkákat, így a Happy End, vagy az Ezüsthajó nem tartozhat pénzzel a Miniszterelnöki Hivatalnak.

Gyümölcsöző kapcsolat

A Fidesz kampánycégével, a Happy End Kft-vel 2002. december végéig szóló szerződést írt alá a kancellária a kormányzati külső kommunikációs feladatok ellátására, az Ezüsthajónak pedig szintén ez év végéig szólt a szerződése a miniszterelnök és a kormánytagok hazai és külföldi közszerepléseinek videofilmen történő megörökítésére. Az Orbán-kormány 2000-2002 között 13,5 milliárd forintot összpontosított a kancelláriába kommunikációs feladatokra, valamint az országkép alakítására. Az imázsközpont azóta 7-8 milliárd forintos megrendelést adott a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-nek, amelyek 1998-ban és 2002-ben is részt vettek a Fidesz választási kampányában - emlékeztet a napilap.

Új utak

A Happy End és az Ezüsthajó a választások második fordulója után mintegy tucatnyi munkatársától vált meg. Információink szerint a megmaradt munkatársak a két cég felszámolása után egy harmadik - már létező, ám kevésbé közismert cégben folytatják a munkát, amely - bár a Fidesszel nem szakítja meg teljesen a kapcsolatot - mostmár elsősorban "civil" megrendéléseket teljesít majd.

Happy End: hétfőn nyomozni kezdenek
A rendőrség hétfőn hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt elrendeli a nyomozást a Happy End Kft. milliárdos megbízásaival kapcsolatban - állítja a Magyar Hírlap, amely szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság egyelőre ismeretlen tettes ellen indít eljárást. A nyomozás elrendelését követően megkezdik a cég vezetőinek kihallgatását - egyelőre tanúként. A Happy End Kft. és a vele szerződött cégek ügyében Juhász Ferenc szocialista képviselő március 25-én tett feljelentést a Népszabadság cikkei nyomán. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága azok után döntött, miután nyomozói befejezték az üggyel kapcsolatos első kihallgatásokat és az ominózus szerződéseket begyűjtötték a Happy End Kft. megbízásaival kapcsolatban. A rendőrség kétszer rendelt el feljelentés-kiegészítést az ügyben. A napilap információi szerint elsősorban a különböző megbízási szerződéseket és a családi-baráti kötődések egybeesését vizsgálta a nyomozó hatóság. Az ORFK május első napjaira egyébként egyesítette - a tartalmi egybecsengések miatt - a Happy End és az Ezüsthajó Kft., valamint A Hídember és a Bánk bán ügyében tett feljelentéseket. Utóbbi egy magánszemélytől érkezett a túlnyomórészt állami pénzből készült filmekkel kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!