Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boldogtalan vég a Happy Endnél?

2002.05.04. 10:05
Bizonytalan a jövője a Happy Endnek és az Ezüsthajó Kft-nek is. A Fidesz és a kormány kommunikációjában az elmúlt években fontos szerepet játszó cégek a választások után megkezdték a létszámleépítést.
Az Index információi szerint néhány héten belül megszűnhet a Happy End Kft és az Ezüsthajó Kft.

Elbocsátások

A két cég a Népszabadság értesülései alapján felszámolási eljárást kért maga ellen, bár az APEH adótitokra hivatkozva nem adott felvilágosítást a lapnak. A hírt a két cégnél sem kommentálták. Mindenesetre, ha igaz a hír, akkor a vállalkozásoknál a bejelentés után visszamenőleg ellenőrzést tart az APEH, majd ha rendben találja, jóváhagyja a cégek korábbi működését. Az Index úgy tudja, hogy a Fidesz és a kormány kommunikációjában jelentős szerepet vállaló két vállalkozástól a választások óta már több dolgozót is elbocsátottak. Kétséges azonban, hogy a főleg az elmúlt négy évben látványos sikert elért cégek fennmaradnak-e. A szocialista Keller László érthetetlennek nevezte az Index-nek nyilatkozva azt, hogy milliárdos megbízásokat kapott cégeket meg kell szüntetni. A politikus reményét fejezte ki, hogy más, az állam által preferált cégek nem jutnak ugyanerre a sorsra.

A legjobb

A Happy End Kft-t korábban éppen az Index kérdésére a "legjobb"-nak nevezte Orbán Viktor. A kormányfő tavaly év végi nyilatkozatában ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a minősítést a sajtótól és a Fidesz politikai ellenfeleitől kapta a cég. Azt, hogy a Happy End nem csak a kormány kommunnikációjában játszott szerepet, hanem a Fidesz kampányában is, a lehető legszerencsésebb megoldásnak tartotta a kormányfő, mert - megfogalmazása szerint - ha egy országképet akar felépíteni a kormány, akkor a legjobbal kell dolgoztatnia.

A Happy End és az Ezüsthajó működéséről a hamarosan véget érő kormányzati ciklus alatt rendszeresen jelentek meg írások. Ezek szerint a cégek rokoni, baráti alapon szerveződő birodalmat építettek ki. Jelentős állami megrendeléseket kaptak, évtizedes hagyományt megszakítva például ők rendezhették a hagyományos augusztus 20-i tűzíjátékokat. Ezen kívül megbízást kaptak egyebek mellett az állami ünnepségek megszervezésére és arra is, hogy megörökíthessék a kormány tagjainak fontosabb szerepléseit. A Happy End árbevétele 2000-re az előző évi hétszeresére, 3,1 milliárdra nőtt, miközben nyeresége mindössze hatmillió forinttal - 33,4 millió - haladta meg az 1999-est.

Figyelem, nyomozás

Tevékenységük és jelentős árbevétel növekedésük miatt azonban a figyelem középpontjába kerültek. A sajtó többször is foglalkozott a kormányhoz és a Fidesz-hez fűződő kapcsolataikkal és állami megbízásaikkal. Március 25-én pedig Juhász Ferenc szocialista honatya a feljelentést tett. A politikus az hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények alapos gyanúja miatt fordult az ügyészséghez a Happy End Kft. több tízmillió forintos megbízásait és az alkalmazott cégek körét kifogásolva. A Népszabadság értesülései szerint két nyomozó már a héten felkereste az Ezüsthajó ügyvezetőjét, Várnai Tamást.