Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törvénysértőek a Happy End és a kancellária szerződései

2002.05.30. 16:06
Törvénysértő módon szerződőtt a Miniszterelnöki Hivatal a HAppy End Kft- vel - állapította meg a Legfőbb Ügyészség. Ezek a jogsértések azonban ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók, a megállapodások viszont bíróság előtt megtámadhatók.
Az ügyészségi vizsgálat alátámasztotta az Állami Számvevőszék korábban lefolytatott vizsgálatának megállapítását, mely szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és a Happy End Produkciós Kft. között létrejött eseti szerződések törvénysértőek, mivel ezek megkötésekor a MeH mellőzte a közbeszerzési eljárásokat - értesült az Index.

A Legfőbb Ügyészség sajtótitkárságának tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárások kapcsán most feltárt törvénysértések azonban ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók, mivel a szerződések tárgya szolgáltatás, ezért nem lehetséges az eredeti állapot helyreállítása. Arra ellenben van lehetőség, hogy a MEH bíróság előtt támadja meg a törvénysértő megállapodásokat.

A Legfőbb Ügyészség magánjogi és közigazgatási jogi főosztályának megállapításairól részletesen tájékoztatta Polt Péter legfőbb ügyész a vizsgálatot kezdeményező Keller László szocialista képviselőt is.

Adatgyűjtés az Ezüsthajó székhelyén

Dokumentumokat, bizonylatok, számlák és iratok begyűjtését kezdték meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyomozói az Ezüsthajó Kft. székhelyén - erősítette meg Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője csütörtökön az MTI értesülését. Kifejtette: a dokumentumokat átadják az igazságügyi könyvszakértőnek, akinek el kell döntenie, hogy történt-e bűncselekmény. A szóvivő közlése szerint a szakértő az iratok alapján tájékozódik arról is, hogy a társaság milyen megrendeléseket kapott és teljesített, s ezeknek miképpen történt az ellentételezése.

Hozzátette: az igazságügyi könyvszakértő írásban közli megállapításait a rendőrséggel. A rendőrség nem házkutatást tart az Ezüsthajónál, csupán iratokat gyűjt be. Házkutatást akkor tartana, ha a dokumentumokat nem adná át a társaság a nyomozóknak, erről azonban szó sincs. A Ezüsthajó Kft. - a Happy Enddel együtt - kapta az utóbbi négy évben a hamarosan megszűnő Országimázs Központ legnagyobb megrendeléseit. Sajtóhírek szerint azonban a központ néhány napja felbontotta a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-kel kötött szerződéseit.

A Happy End Kft. szerződéseivel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanújával a múlt héten rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség.