Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Törvénysértőek a Happy End és a kancellária szerződései

2002.05.30. 16:06
Törvénysértő módon szerződőtt a Miniszterelnöki Hivatal a HAppy End Kft- vel - állapította meg a Legfőbb Ügyészség. Ezek a jogsértések azonban ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók, a megállapodások viszont bíróság előtt megtámadhatók.
Az ügyészségi vizsgálat alátámasztotta az Állami Számvevőszék korábban lefolytatott vizsgálatának megállapítását, mely szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és a Happy End Produkciós Kft. között létrejött eseti szerződések törvénysértőek, mivel ezek megkötésekor a MeH mellőzte a közbeszerzési eljárásokat - értesült az Index.

A Legfőbb Ügyészség sajtótitkárságának tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárások kapcsán most feltárt törvénysértések azonban ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók, mivel a szerződések tárgya szolgáltatás, ezért nem lehetséges az eredeti állapot helyreállítása. Arra ellenben van lehetőség, hogy a MEH bíróság előtt támadja meg a törvénysértő megállapodásokat.

A Legfőbb Ügyészség magánjogi és közigazgatási jogi főosztályának megállapításairól részletesen tájékoztatta Polt Péter legfőbb ügyész a vizsgálatot kezdeményező Keller László szocialista képviselőt is.

Adatgyűjtés az Ezüsthajó székhelyén

Dokumentumokat, bizonylatok, számlák és iratok begyűjtését kezdték meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyomozói az Ezüsthajó Kft. székhelyén - erősítette meg Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője csütörtökön az MTI értesülését. Kifejtette: a dokumentumokat átadják az igazságügyi könyvszakértőnek, akinek el kell döntenie, hogy történt-e bűncselekmény. A szóvivő közlése szerint a szakértő az iratok alapján tájékozódik arról is, hogy a társaság milyen megrendeléseket kapott és teljesített, s ezeknek miképpen történt az ellentételezése.

Hozzátette: az igazságügyi könyvszakértő írásban közli megállapításait a rendőrséggel. A rendőrség nem házkutatást tart az Ezüsthajónál, csupán iratokat gyűjt be. Házkutatást akkor tartana, ha a dokumentumokat nem adná át a társaság a nyomozóknak, erről azonban szó sincs. A Ezüsthajó Kft. - a Happy Enddel együtt - kapta az utóbbi négy évben a hamarosan megszűnő Országimázs Központ legnagyobb megrendeléseit. Sajtóhírek szerint azonban a központ néhány napja felbontotta a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-kel kötött szerződéseit.

A Happy End Kft. szerződéseivel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanújával a múlt héten rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség.