Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hetekig húzódhat a Happy End ügye

2002.05.31. 15:52
Hetek múlva lehet csak gyanúsítottja a Happy End és az Ezüsthajó megrendelései kapcsán, hűtlen kezlés miatt elrendelt nyomozásnak. A két cég a költségvetési milliókat az Országimázs Központtól kapta, hűtlenül kezelni pedig - jogi szakértők szerint a - magáncégek saját vagyonukat nem tudják.
Még hetekig eltarthat, amíg a szakértők elemzik a Happy End-től és az Ezüsthajó Kft-től csütörtökön lefoglalt iratokat. A nyomozók a kirendelt igazságügyi szakértőtől várnak választ azokra a kérdésekre például, hogy megállapítható-e valamilyen bűncselekmény és ha igen, azokért kit vagy kiket terhel a felelősség. Így tehát gyanúsítottja csak a szakértői vélemény elkészülte - azaz hetek múlva - lehet a hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozásnak - nyilatkozta Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek.

Az ORFK nyomozói csütörtökön délben jelentek meg egy rendőrségi revizorral az Ervin utca 7. szám alatt. Bár ez a hely a Happy End Kft. székelye, számos iratot - főként számlákat - találtak és foglaltak le a nyomozók a Ezüsthajó Kft-től is. Az épületben lévő munkatársak nem éltek panasszal a lefoglalás ellen és mindenben segítették a nyomozókat.

Mindeközben a Legfőbb Ügyészség törvénysértőnek találta a Fidesz közeliként emlegetett, az elmúlt négy évben milliárdos állami támogatásokat elnyert Happy End Kft. és a kancellária között létrejött, úgynevezett eseti szerződéseket. Mivel azonban a szerződések tárgya szolgáltatás, az eredeti állapotot nem lehet helyreállítani, a feltárt törvényértések ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók. A Miniszterelnök Hivatal viszont bíróság előtt megtámadhatja a törvénysértő szerződéseket. Mindez azonban lényegtelen a büntetőeljárás szempontjából - jegyezte meg Garamvölgyi László.

Hűtlen kezelni idegen vagyon lehet

Hűtlen kezelés miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. A törvény szerint ezt a bűncselekményt az követi el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz. Hűtlen kezelést egy magáncég tulajdonos nem tud elkövetni, ez a vállalkozó részéről csalásnak minősülhet - mutatnak rá jogi szakértők.

Mind a Happy End, mind pedig az Ezüsthajó esetében milliárdos állami megrendelések kapcsán vizsgálódnak a hatóságok Juhász Ferenc szocialista képviselőként, még márciusban tett feljelentése alapján. A két cég a költségvetési pénzeket az Országimázs központtól kapta, amit Tóth István Zoltán vezetett. Az imázsközpontot Borókai Gábor államtitkárként felügyelte, a Miniszterelnöki Hivatalon belül, amit Stumpf István kancelláriaminiszter irányított.