Judit
3 °C
7 °C

Romlottak a lakosság várakozásai

2000.04.17. 09:05
Márciusban 2 ponttal csökkent a GKI Rt. lakossági bizalmi indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A lakosság gazdasági várakozásai tehát kissé romlottak.
Az előző hónaphoz képest nem változott az emberek véleménye eddigi pénzügyi helyzetük alakulásáról, ugyanakkor mérséklődtek az ezzel kapcsolatos várakozások. Az ország gazdasági helyzetét is a korábbinál kissé kedvezőtlenebbül értékelték a megkérdezettek, bár idén annak javulását várják. Az infláció enyhe gyorsulására számítanak, miközben a munkanélküliség csökkenését tartják valószínűnek. Kissé gyengült, de még igen erős a háztartások vásárlási kedve. Az év egészében a tartós fogyasztási cikkek vásárlásának növelését tervezik, bár e téren márciusban mérsékelték terveiket a háztartások. 1999 eleje óta erős ingadozással, de tendenciáját tekintve folyamatosan gyengül a lakosság megtakarítási hajlandósága, s a megtakarítási tervek 2000-re is ennek folytatódását jelzik. A megkérdezett háztartások kétharmada éppen kijön jövedelméből, s mindössze 19%-uk megtakarító.

Magyarország hét régiója közül egyben sem javult érdemben a háztartások várakozása. Kettőben - Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon - mindössze 1 ponttal emelkedett a bizalmi index, ami stagnálást jelent, csakúgy mint Közép-Dunántúlon, ahol nem változott a mutató értéke. Észak-Alföldön és a Központi Régióban kissé romlottak a várakozások, míg az Alföld déli megyéiben és Nyugat-Dunántúlon jelentősebb volt a várakozások romlása. Ez utóbbi ellenére 2000 márciusában a nyugat-dunántúli háztartások a legoptimistábbak, s a leginkább borúlátóak dél-dunántúliak és dél-alföldiek. A többi régióban egymáshoz igen hasonlóak a háztartások várakozásai.

* A szezonálisan kiigazított indexet úgy állítjuk elő, hogy az eredeti adatsorból kiszűrjük a rendszeresen bizonyos hónapokban tapasztalható változásokat, amelyeket olyan állandó és rendszeresen ismétlődő tényezők okoznak, mint az évszakok változása, a foglalkoztatás és a keresetek szezonális ingadozása stb.

A GKI Rt. lakossági bizalmi indexének alakulása Magyarországon és az ország régióiban (Forrás: GKI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?