Judit
3 °C
7 °C

'Ötvenhat jelzéssé válik'

2000.10.23. 17:16
Göncz Árpád volt államfő, az ötvenhatos események aktív résztvevője hétfőn, a Pesti úti Népkertben, a negyvennégy évvel ezelőtti eseményeknek tisztelgő ünnepségen mondott beszédet. Itt felhívta a figyelmet arra, hogy a valódi ötvenhatos eseményeket, a visszaemlékezésekben elszaporodó jelzőktől évről évre nehezebb felidézni.
Göncz Árpád
"Egyre kevésbé ismerek rá a mi élményeinkre"
Hétfőn országszerte megemlékezéseket tartanak az 1956-os forradalom negyvennegyedik évfordulójának alkalmából. Göncz Árpád volt államfő, és mint a forradalmi események aktív résztvevője a Pesti úti Népkertben tartott megemlékezésén vett részt, és mondott ünnepi beszédet az egybegyűlt, párszáz fős hallgatóság előtt.

"Az ünnepség helyszínétől körülbelül húsz méterre álltak 1956-ban az orosz tankok, és a környéket ellenőrzés alatt tartó katonák meg voltak róla győződve, hogy a Szuezi-csatornához küldték őket" - idézte fel emlékeit az Indexnek a negyvennégy évvel ezelőtt történtekről Kalmár György, aki az emlékezetes október 23-a idején csupán tizennégy esztendős volt. Mégis, a mai napig tisztán emlékszik arra, hogy pontosan nyolcvanhét lőszerrel megrakott pótkocsis teherautót számolt meg, amelyeket a forradalmárok leverésére, a belváros felé vezényeltek.

Ötvenhatot ellepték a jelzők

"Az 1956-ról megjelent cikkeket, visszaemlékezéseket olvasva évről évre egyre kevésbé ismerek rá a mi élményeinkre. Azt az eseményt, amit mi csak egyszerűen forradalomnak hívtunk, az évek során mind jobban ellepték a jelzők, amelyektől egyre kevésbé lehet már a valódi 1956-ot felidézni" - vélekedett beszédében a volt köztársasági elnök.

Göncz Árpád ezután a magyar történelem három nagy szabadságküzdelmét, az 1848-as forradalmat, az 1945-ös magyar ellenállást és az 1956-os eseményeket állította párhuzamba, hiszen, ahogy kifejtette, mindháromnál a szabadságvágy és az önigazgatás vágya adta az erőt az ellenálláshoz, és tartotta életben az országot. A volt államfő szerint "a fiataloknak ezt az egy vonulatot, a nemzet önállóságának, szabadságának és a közösség önigazgatásának egységes képét kell megőrizniük, és elfogultság és gyűlölet nélkül megtalálniuk ennek a képnek azon pontjait, amelyeket a maguk és a nemzet életében érvényesíteni tudnak. Azokat a pontokat, amelyek állandóak erkölcsileg és politikailag, mindig a közösség igényeit fejezik ki, és alkalmasak arra, hogy a sorsunkat magunk irányítsuk."

A megemlékezők az ünnepség befejezéseként megkoszorúzták a Népkertben álló, az 1848-as események tiszteletére emelt emlékművet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?