Újabb közlekedési káosz Budapesten?

2000.06.14. 14:18
Csütörtökön kezdődik a Roosevelt téri mélygarázs építése, a Gresham Palotát is újjáépítő Gresco Rt. Kivitelezésében. Emiatt teljes forgalomváltozás várható a Roosvelt tér környékén. A luxus szállodát építő cég szerint a világ egyik legszebb tere lesz a Roosevelt tér. A téren lévő fák kivágása ellen tiltakozó Védegylet becsapva érzi magát, Demszky szerint sokkal szebb lesz a tér, a beruházás befejezése után.

Teljesen átalakul a budapesti Roosevelt tér közlekedése három hónapra csütörtöktől, miután a patinás külsejű Gresham Palota tulajdonosa holnap hozzákezd a 180 férőhelyes mélygarázs kialakításához. Csak a Deák tér felől, a József Attila utcán érkezők hajthatnak rá a Lánchídra a tér megkerülése nélkül, és nem lehet majd ráhajtani a hídra se a Zrínyi utcából, se a Széchenyi rakpartról, sem pedig az alsórakpartról. A megszokottól eltérő közlekedési szabályok három hónapon át lesznek érvényben.

Magyarország legdrágább szállodája épül

A luxus szállodát építő cég szerint a világ egyik legszebb tere lesz a Roosevelt tér, még akkor is, ha ehhez 20 fát ki kellett vágniuk. A fák életben maradásáért létrejött Védegylet becsapva érzi magát, és a jövőbe tekint, hiszen úgy tudják: veszély fenyegeti a Jókai és Liszt Ferenc téri fákat is. Az elképzelések szerint 300 új munkahelyet teremtenek, Magyarország legdrágább szállodájában, ahol évente 60 millió dolláros bevétellel számolnak.

Demszky Gábor főpolgármester, a beruházóval tartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy sokkal szebb lesz a tér, a beruházás befejezése után. Bár megérti a zöldek aggodalmát szerinte nem jogos a környezetvédők félelme, hiszen 366 négyzetméterrel megnövekszik a tér zöldfelülete. Ráadásul a történelmileg értékes fák a helyükön maradnak, 23 pedig a Népligetben kap helyet.

Rekordbevételre számít a beruházó

A Gresco Rt. Tervei szerint a Gresham Palotában hazánk legdrágább szállodáját alakítja ki. A 179 szobás luxus hotel vendégei legalább napi ezer dollárt költenek majd. Évi hatvanezer vendégéjszakával számolnak, ami évi hatvanmillió dolláros bevételt hozhat. Fejér W. István vezérigazgató jelezte: 300 új munkahelyet teremtenek, s az augusztusban kezdődő újjáépítési munkálatoknál kizárólag magyar kivitelezőkkel kívánnak dolgozni. Az elképzelések szerint 2001 végén adják át az új luxus szállót.

Jávor Benedek, a fakivágások ellen létrejött Védegylet szervezőbizottságának tagja szerint a főváros, a kerület és a beruházó becsapta őket. Mindhárman ugyanis folyamatosan egymásra mutogattak arra, azonban egyik fél sem volt hajlandó, hogy egy asztalhoz ülve tárgyalja meg a jövőt. Jávor Benedek kudarcnak tartja a fák elpusztítását, ennek ellenére azonban a létrejött szervezet nem szűnik meg, hiszen a Jókai térre és a Liszt Ferenc térre is mélygarázst terveznek, ami újabb fák életét követelheti.

A Védegylet cinikusnak tartja a Gresco érvelését, miszerint megnő a zöldfelület nagysága, hiszen a fákat gyeppel és virágokkal nem lehet pótolni.