Eszter, Eliza
EUR 382,13 Ft
USD 358,47 Ft
14 °C
24 °C

Háborúellenes akció a Lánchídnál

2003.02.18. 11:38
A Lánchíd előtti alagút tetejére egy hatalmas, "NO WAR" feliratú transzparenst feszített ki négy Greenpeace-aktivista kedd délelőtt 10-kor. Másfél óra múlva, rendőri erőszak alkalmazása nélkül, lejöttek a törvénytelenül demonstrálók. A szervezet magyar tagjai is részt vettek hétfőn a Belgiumban zajló akcióban: a Rainbow Warrior és az Argus hajók fedélzetén érkező aktivisták gumicsónakokból és kenukból úszó békeszigetet hoztak létre az antwerpeni kikötő bejáratánál, ahol amerikai katonai eszközöket, köztük helikoptereket, tankokat, tehergépkocsikat rakodnak szállítóhajókra.
A Lánchíd előtti alagút tetejére kedd délelőtt 10-kor felmászott négy Greenpeace-aktivista, akik egy hatalmas transzparenst feszítettek ki: "NO WAR". Ketten közülük hegymászó-felszerelésben függeszkednek. Az akció megkezdése után egy órával megjelent egy rendőr, aki a tüntetőket a céljaikról kérdezgette, valamint azt tudakolta: miért nem jelentették be előre a demonstrációt. A helyszínen tartózkodó rendőrök valamivel 11 óra után körbekérdezték az aktivistákat, hogy ki a szervező, akik azt felelték, hogy nem tudják, csak véletlenül vannak itt.

Megállapodtak

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
Megállapodás született fél 12-kor a rendőrség és a Greenpeace aktivisták között: a demonstrálók a felszólításnak engedve lejönnek az alagútról. Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e rendőrségi feljelentés. A Greenpeace szóvivője szerint a céljukat elérték.

Csáki Roland, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse elmondta: akciójukkal a magyar parlamentet szeretnék rávenni arra, hogy ne engedje meg egy esetleges Irak elleni háborúban felhasználandó fegyverek és más hadifelszerelések átszállítását az országon. Az aktivisták háborúellenes szórólapokat osztogatnak az autósoknak és a járókelőknek.

Akció Belgiumban is

A Greenpeace Magyarország honlapjáról származó értesülések szerint kedden magyar aktivisták is részt vesznek Belgiumban a Greenpeace háború ellenes demonstrációján. A tüntetők "NO WAR" feliratot festettek két szállítóhajó, a Catherine és a Republica di Roma oldalára. Két aktivista felmászott a Catherine orr-részére, egy másik pedig hozzáláncolta magát a hajótesthez. Az amerikai katonák tűzoltó slaggal próbálták őket megállítani. Időközben három aktivistát (egy cseh, egy holland és egy belga nemzetiségűt) letartóztattak, ám sikerült több "No WAR" és 'GIVE PEACE" feliratot is a hajótestre felfesteni.

A belgiumi akcióban magyar, osztrák, belga, holland, török, német, francia, új-zélandi, szlovák, brit, orosz, mexikói, dán, cseh, finn és olasz aktivisták vettek részt.

A Greenpeace Magyarország csatlakozott az elmúlt hétvégi Békelánchoz, amely elítéli az Irak ellen készülődő háborút.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás