Újabb tüntetéseket szerveznek a pacifisták

2003.02.17. 18:01
A Békeláncot kezdeményező szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a hazai közutak és vasútvonalak amerikai, katonai célú felhasználásáról a parlamentben név szerint szavazzanak a képviselők. A Békelánc és a Civilek a békéért mozgalom vezetői közölték, hogy újabb tiltakozó megmozdulásokat terveznek.
A tömörülés, amely a múlt szombaton délelőtt békedemonstrációt tartott az iraki konfliktus esetleges fegyveres rendezése ellen, a kormányhoz és a parlamenthez címzett és hétfőn az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében felháborodásának ad hangot az Amerikai Egyesült Államok kérésével kapcsolatban.

A levélben a tömörülés emlékeztet rá, hogy összhangban korábbi, egy parlamenti vitanapot indítványozó kezdeményezésével, továbbra is őszinte állásfoglalást vár az iraki konfliktus kérdésében a parlamenti pártoktól.

A civil szervezetek szerint Békelánc megmozdulásukkal sikerült békés, nyugodt és kiegyensúlyozott fórumot biztosítani a civil társadalom önkifejezéséhez.

A Civilek a békéért szombati békedemonstrációján történt incidenssel kapcsolatban a levél szerzői úgy fogalmaznak: az elmúlt hetekben a nagypolitika és egyes szélsőséges csoportosulások rátelepedtek e "pártpreferenciáktól független, a magyar lakosság döntő többsége által támogatott civil kezdeményezésre".

A levél szerint a Békeláncban résztvevő szervezetek arra törekszenek, hogy további, incidensektől és szélsőséges megnyilvánulásoktól mentes tiltakozó megmozdulásokkal juttassák kifejezésre a magyar civil társadalom háborúellenességét.

A civilek is újra tüntetnének

A Civilek a békéért tömörülés nyílt levélben szólítja fel a parlamenti pártokat és a kormányt, utasítsa el az Egyesült Államok kérelmét, hogy amerikai alakulatok igénybe vehessék Magyarország közútjait és vasútvonalait.

A tömörülést alkotó civil szervezetek vezetői e levél tartalmáról és a múlt szombaton megrendezett, egy esetleges iraki háború ellen tiltakozó békedemonstráció tapasztalatairól hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

Artner Annamária, az ATTAC Magyarország elnöke, a tömörülés egyik vezetője a civil szféra vélemény-nyilvánításának végső eszközének tartotta a demonstrációt, amelyet újra megismételnek, ha kéréseiket nem hallgatják meg.

Báti Márk, az Alba kör ügyvivője elmondta: a jobboldali és a baloldali pártok képviselőit egyaránt felszólítják, ne támogassák az amerikai kérést, a parlamentben pedig név szerint szavazzanak az erről szóló javaslatról, választóik előtt nyíltan vállalva a felelősséget.

A Magyarok Világszövetsége óv a háborútól
Amennyiben Törökország kész a NATO védelmére, és amennyiben megfelelő garanciák vannak arra, hogy a Magyarország területén keresztül szállítandó hadifelszerelés kizárólag Törökország védelmét és semmiképpen sem Irak-elleni hadi felvonulást szolgálja, az MVSZ arra kéri az Országgyűlést, hogy Magyarország, mint NATO-tagállam nyissa meg vasutait e szállítmányok számára.

Ugyanakkor az MVSZ határozottan kiáll amellett, hogy Magyarországnak az iraki válságban a béke útját kell választania és óvakodnia kell attól, hogy egy esetleges háborúba sodródjék.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla