Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

'Főpróbát' tartott a Békelánc

2003.02.12. 19:21
"Szertartás a Békéért" címmel fáklyás felvonulást tartott a Parlament előtt a több civil szervezetet tömörítő Békelánc mozgalom. A Békelánc szervezői úgy gondolják, semmi - sem az ország politikai érdekei, sem valamiféle félreértelmezett "szövetségi hűség" - nem indokolja, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen az Irak elleni háborúban.
A Békelánc rendezvényének célja, hogy - a szervezők megfogalmazása szerint - "az Irakkal kapcsolatos krízishelyzet mindennapi politikai és civil megközelítésétől eltérő nézőpontot és tapasztalatot adjon". A mintegy ötvenfős csoport tagjai fáklyákat gyújtottak, és nagy kört alkotva a "szeretet erejével" a békéért meditáltak.

A szervezők úgy gondolják, hogy egy esteges Irak elleni háborúnak csak a nagy olajtársaságok, a fegyvergyártó cégek érdekeit szolgálná, illetve az Egyesült Államok szuperhatalmi terjeszkedésének lehetne terepe.

Humanisták és környezetvédők

A mozgalom február 15-én is tart demonstrációt. A tüntetést és útvonalát a BRFK tudomásul vette. A mozgalom hangsúlyozza, hogy az általuk szervezett béketüntetés nem azonos az ugyancsak február 15-én esedékes, Civilek a békéért által kezdeményezett rendezvénnyel.

A Békelánc szombaton a 11 órakor indul a műegyetem előtti rakpartról, a Szabadság hídon, keresztül halad a Fővám téren, Kálvin téren, Astorián keresztül az Erzsébet térre.

A rendezvényhez csatlakoznak a Zöld Fiatalok, a Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, a Humanista Mozgalom, a Magyarországi Iraki Ellenzék, a Greenpeace Magyarország, a Baloldali Alternatíva Egyesülés, a Föld Gyermekei, és a Rügyecskék Alapítvány.

Elv
A Békelánc leszögezi, hogy elítéli a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását, és hogy a háború elleni tiltakozásuk semmilyen formában sem jelent szolidaritást Szaddam Husszein kegyetlen diktatúrájával.

Szerintük a valós béke és biztonság garanciáját nem a fegyverek és a katonai erő, hanem csakis a konfliktusokhoz vezető súlyos társadalmi, gazdasági és ökológiai problémák kezelése és felszámolása jelentheti.

A mozgalom úgy látja, semmi (sem az ország politikai érdekei, sem valamiféle félreértelmezett "szövetségi hűség") nem indokolja, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen az Irak elleni háborúban.