Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A rendőrség engedélyezte a béketüntetést

2003.02.10. 21:21
A Budapesti Rendőr-főkapitányság engedélyezte a Civilek a békéért mozgalom február 15-i, szombati békedemonstrációját. Korábban a Civilek a békéért mozgalom szóvivője úgy fogalmazott: A hatalom a nácikat választotta a béke helyett. A rendőrség korábban tudomásul vette, hogy a Vér és Becsület szervezeté lesz a Kossuth tér. Medgyessy Péter levelet írt a békemozgalom vezetőjének, amelyben kifejti, hogy a kormány célja is a béke megőrzése. Gál J. Zoltán hétfő este közölte: a civilszervezet vezetője csütörtökön találkozik a kormányfővel.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) engedélyezte a Civilek a békéért mozgalom február 15-i, szombati békedemonstrációját. Artner Annamária, a mozgalom egyik szervezője az MTI-nek hétfő este elmondta, hogy a résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren. - Ezt követően az Andrássy úton vonulunk a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton - tette hozzá. A szervező közlése szerint a Liszt Ferenc téren békefesztivált tartanak. Artner Annamária megerősítette, hogy részt vesznek azon a csütörtöki eszmecserén, amelyre Medgyessy Péter kormányfő hívta meg a mozgalom képviselőit.

Korábban a Civilek a békéért mozgalom szóvivője úgy fogalmazott az Indexnek: "A hatalom a nácikat választotta a béke helyett, mi ezért hátat fordítunk a náciknak, és a Kossuth tér helyett a Hősök terére megyünk."

Medgyessy: A kormány célja a béke megőrzése
Medgyessy Péter levelet írt Simó Endrének, a Civilek a békéért elnevezésű mozgalom szervezőjének - tájékoztatta Gál J. Zoltán, kormányszóvivő az MTI-t hétfő este. A levélben a miniszterelnök úgy fogalmaz: "úgy gondolom, hogy az önök és a kormány célja azonos, a béke megőrzése". - Ezért tartom fontosnak az önök fellépését, azt, hogy a hazai civil társadalom is csatlakozott a világszerte aktivizálódó békemozgalomhoz - áll a levélben, Gál J. Zoltán ismertetése szerint. A miniszterelnök hangsúlyozza: a kormány alapelve a békés politizálás és a társadalmi párbeszéd. A kormányszóvivő azt is közölte az MTI-vel, hogy Medgyessy Péter csütörtökre eszmecserére hívta a civil mozgalom képviselőit.

Mint arról beszámoltunk, a számos civil mozgalmat tömörítő szervezet február 15-re az iraki elleni háborús készülődés ellen békedemonstrációt szervezett. A rendőrség a közlekedés akadályoztatására hivatkozva nem engedélyezte, hogy a tüntetők által megjelölt Liszt Ferenc tér - Szabadság tér - Kossuth tér útvonalon vonuljanak.

A szervezet a Fővárosi Bíróságon megtámadta a határozatot, de pénteken a bíróság elutasította a kérelmet, vagyis helyt adott a rendőri tilalomnak. Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton arról beszélt: bízik abban, hogy a rendőrséggel közösen sikerül megtalálni a jogszerű megoldást, és megtartható lesz a Civilek a békéért mozgalom tervezett demonstrációja. Eközben a rendőrség engedélyezte a Vér és Becsület nevű, neonácinak tartott kulturális szervezetnek, hogy demonstráljon a Kossuth téren.

Nem lesz gumibotozás

Három szervezet demonstrál február 15-én

Február 15-én három szervezet tart demonstrációt. A Szabadság hídon Békelánc néven az iraki háború ellen rendez demonstrációt három civil szervezet február 15-én, ugyanazon a napon, amikor a Civilek a békéért mozgalom. Szigeti Balázs, a Békelánc országos békedemonstráció sajtóreferense az Indexnek elmondta, a tüntetést már bejelentették, és az útvonalat elfogadta a BRFK. A Békelánc rendezvényén fellep az Anima Sound System.

A résztvevők a műegyetem előtti rakparton gyülekeznek 11 órakor. Déltől felvonulnak a Fővám tér - Kálvin tér - Astoria útvonalon a Deák térig, onnan mennek az Erzsébet térre.

Blood and Honour
A Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségen a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének felülvizsgálatát. Közben Domokos Endre János, a VBKE ügyvivője bejelentette: "A múlt év eleje óta folyamatosan megjelenő híresztelések miatt" rágalmazás címén ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hétfőn a Vér és Becsület Kulturális Egyesület. Az egyesület vezetője közölte: nyugodt lelkiismerettel állnak a Nemzetbiztonsági Hivatal által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat elé.

Az internetről nemrégiben tűntette el valaki azt az anyagot, mely a Vér és Becsület eszmeiségéről szól. Az írás ma már csak a Google tárolt oldalai között érhető el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek